• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Lista celor mai toxice E-uri alimentare. gândul îți oferă „traducerea” etichetei

Lista celor mai toxice E-uri alimentare. gândul îți oferă „traducerea” etichetei
Majoritatea produselor alimentare din magazine au în compoziție E-uri. Dacă unele dintre acestea sunt considerate inofensive, majoritatea sunt nocive pentru sănătate dacă sunt consumate pe perioade mari de timp.

Majoritatea produselor alimentare din magazine au în compozițieE-uri. Dacă unele dintre acestea sunt considerate inofensive,majoritatea sunt nocive pentru sănătate dacă sunt consumate peperioade mari de timp. Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a realizat pentrugândulo listă a celor mai periculoși aditivi alimentari pe care îiîntâlnim în produsele pe care le mâncăm zi de zi. „Pentru călegislația din România permite producătorilor să nu mai scrie peetichetă E nu știu de care, aceștia precizează denumireaștiințifică a aditivului, iar omul devine confuz”, subliniazăspecialistul în nutriție.

• Sucurile acidulateconțin E 102 – tartrazină și E 110 – galbenportocaliu, ambii aditivi fiind coloranți artificiali carenu trebuie consumați frecvent, deoarece ne pun sănătatea ficatuluiși a rinichilor în pericol. Acest colorant se mai găsește și înprăjituri, cereale glazurate, deserturi instant, pește afumat, icrede pește, sosuri, brânzeturi și lactate aromate.

• Galben dechinolină – E 104 este des întâlnit în sucuri degrapefruit roșu. Acesta trebuie consumat cu moderație, mai ales decopii, deoarece este responsabil de apariția ADHD -ului. Șipersoanele astmatice trebuie să evite galbenul de chinolină .

• Dioxidul desulf – E 220 este întâlnit în bere și vin. Potrivitmedicului Mencinicopschi, acest aditiv alimentar provoacă dureri decap, apariția senzației de amețeală și afecțiuni intestinale.

• Aspartamul – E951 este un îndulcitor tot mai des folosit în industriaalimentară, deoarece acesta oferă alimentelor un gust aparte, însăpoate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsitdin guma de mestecat, produsele zaharoase sau băuturi răcoritoare,aspartamul duce la scăderea imunității, la apariția bolilorpulmonare, infecții intestinale și urinare.

• Glutamatul desodiu – E 621 este aditivul alimentar responsabil degustul irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor bolognese saucarbonara, hotdogul și al shaormei. Acest E este nelipsit dinpreparatele de tip fast-food. Modul în care aditivul E 621acționează la nivelul organismului este foarte periculos, atragatenția specialiștii în nutriție. Astfel, acest aditiv alimentar nuacționează numai la nivelul gustului, ci și al creierului uman.Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia că acelaliment este foarte gustos. Deși are capacitatea de a face mâncareairezistibilă, acest aditiv este toxic, apreciază specialiștii înnutriție. Creșterea calității gustative a alimentelor perturbă unmecanism extrem de complex, dar vital pentru ființa umană – acelaal echilibrului dintre sațietate și foame.Iar dacă ingerămcantități mari de alimente care conțin glutamat, putem suferi deamețeli, dureri de cap și senzații de greață, avertizeazăMencinicopschi.

• Poliricinoleatde pologlicerol – E 476 este des întâlnit în dulciurile pebază de cacao sau ciocolată. Acesta nu trebuie consumat abuziv,deoarece duce la apariția alergiilor, la dereglări hormonale,tulburări nervoase și la creșterea nivelului de colesterol.

• Bromatul depotasiu – E 924 – des întâlnit în produsele depanificație, trebuie consumat cu moderație, deoarece consumulexcesiv poate duce la apariția senzației de greață, vărsături,diaree sau la apariția diverselor dureri, odată ce esteingerat.

• Sulfatul desodiu – E 514 – afectează vezica biliară, lactatulde calciu – E 327 prezintă printre efecte adverse stări dehipercalcemie și insuficiență renală.

• Nitritul șinitratul de sodiu, E250 și E251, împiedică dezvoltareabacilului botulinic și dau mezelurilor o culoare rozalie,apetisantă. „Pot duce însă la formarea nitrozaminelor care suntcancerigene. În multe zone din România nitrații sunt prezenți și înapa de băut și pot avea consecințe grave asupra sănătății. În cazulsugarilor, urmările sunt tragice, pentru că aceștia blocheazăhemoglobina și copiii mici pot să moară prin asfixiere celulară”,mai spune Mencinicopschi.

Doar 20 de aditivi alimentari, din 315, suntsiguri

E160, E 162, E 300, E100 – sunt numai câțiva dintre aditiviialimentari considerați siguri sau inofensivi. Aceste E-uri „bune”sunt substanțe naturale extrase din fructe sau legume și se găsescîn alimente sub formă de vitamine, coloranți, lecitină. „Din ceipeste 315 aditivi alimentari utilizați în prezent, mai puțin de 20sunt E-uri «bune»”, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

E 160 sau licopenul este un colorantroșu-galben, un caroten natural obținut din tomate. „Acesta esteunul dintre aditivii considerați siguri și el poate reduce risculde apariție a cancerului”, susține prof. Mencinicopschi.

Un alt aditiv alimentar considerat sigur de către experți esteE 162. Cunoscut ca și „roșu de sfeclă”, acestaeste tot un colorant natural, care se extrage – așa cum îi spune șinumele – din sfecla roșie. Substanța se găsește în produse precumsucuri, lichioruri, prăjituri, bomboane și produse de cofetărie,snacksuri. Sub numele de E 300 se ascunde, în unelealimente, cunoscuta vitamina C sau acidul ascorbic.

Acest aditiv potențează și menține culoarea roșie a cărniiconservate și, de asemenea, împiedică oxidarea alimentelor,menținând gustul și culoarea acestora. E 306 este vitaminaE, un aditiv considerat inofensiv pentru organism. Ouăle,laptele, carnea, uleiul vegetal sunt câteva dintre sursele naturalefoarte bogate în vitamina E.

„Deși unii aditivi buni sunt extrași din surse naturale, cel maibine ar fi ca substanțele respective să le luăm direct din produsuldin care sunt extrase și nu din alimentele care le conțin”,subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Inchide