Lumânările parfumate sunt la fel de toxice ca și țigările

Redactor:
Mădălina Chițu
Lumânările parfumate sunt la fel de toxice ca și țigările
Unele lumânări parfumate emană un fum la fel de toxic pentru organism ca și cel de țigară

Deși creează o atmosferă romantică în timpul cinei sau unarelaxantă în timpul unei băi, lumânările parfumate pot dăunasănătății, spun oamenii de știință.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud, coordonațide dr. Amid Hamidi, spun că unele lumânări parfumate emană un fumla fel de toxic pentru organism ca și cel de țigară, informeazăDaliy Mail.

Potrivit specialiștilor, deoarece lumânările sunt aprinse încamere mici și neaerisite, precum băile, chimicalele împrăștiate înîncăpere rămân acolo, putând crește riscul de astm, eczeme și alteprobleme ale pielii.

Lumânările care au la bază ceară de albine sau soia nuprezintă niciun pericol pentru sănătate, menționeazăexperții, care spun că lumânările care sunt mult mai ieftine neafectează grav sănătatea.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii americani auars în laborator mai multe lumânări, observând astfel că printrechimicalele eliberate s-au aflat, în cantități mari, substanțecancerigene sau care determină apariția atacurilor de astm, cum arfi benzenul și toluenul.

Specialiștii spun că nu doar ceara este periculoasă, ci șiparfumurile sintetice și vopselele folosite pentru a emana parfum,spre deosebire de cele din ceară naturală sau soia care conținparfumuri naturale și uleiuri esențiale. Potrivit experților,majoritatea lumânărilor vândute în magazine, inclusiv celeparfumate, sunt făcute din parafină transparentă, un produssecundar al petrolului.

Cercetătorii spun că aceste obiecte nu ne pun sănătatea înpericol numai atunci când ele ard, ci și după ce sunt stinse. Odatăce o lumânare a fost aprinsă, particulele arse pot rămâne în aertimp de câteva ore. Uneori, funinginea emanată de lumânări poateconține zinc, cositor, plumb și cadmiu, substanțe dăunătoareorganismului.

„Uzul ocazional al lumânărilor din parafină transparentă nuafectează sănătatea, dacă însă aprindem mai multe lumânări zilnic,pentru perioade îndelungate, în baie sau în încăperi neaerisite,fumul emanat de acestea ar putea provoca boli grave”, afirmăcercetătorul Amid Hamidi.

În plus, un studiu anterior realizat în Olanda a scos la ivealăfaptul că în interiorul unei biserici în care lumânările au ars de9 ore sunt de 10 ori mai mulți radicali liberi decât în imediatavecinătate a unei autostrăzi.

Inchide