Lupoaica, Romulus și Remus, mutați în centrul vechi

Lupoaica, Romulus și Remus, mutați în centrul vechi
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 21:00

Când îi văd nemișcați pe toți trei, pe vreun soclu prin oraș,bucureștenii nu trebuie să se lase păcăliți: mămoasa lupoaică șigemenii Romulus și Remus nu stau acolo degeaba, își adună puterilepentru următoarea călătorie. Au ajuns aici prin 1906, la 25 de anide la încoronarea Regelui Carol I și la 1800 de ani de la cucerireaDaciei de către romani, ca un dar de la municipalitatea Romei, carea trimis la București copia din bronz a monumentului „LupaCapitolina”. S-au așezat, întâi, în Parcul Carol și au rămas acolovreo doi ani. Apoi duși au fost, în 1908, în Piața SfântulGheorghe, botezată atunci Piața Romei.

Au stat ce au stat la locul lor, până în 1931, când s-au mutatpe Dealul Mitropoliei, iar de acolo, în 1965, în mijloculpărculețului din Piața Dorobanți. Băieții au umblat chiar mai multdecât mama lor, dar au sfârșit tragic, la topitorie: mereu se găseacineva să-i fure din Dorobanți, ca să-i dea la fier vechi,autoritățile făceau alții, care iar erau furați. Așa că gemenii decare are acum grijă lupoaica nu sunt Romulus și Remus cu care avenit de la Roma, ci urmașii urmașilor lor din bronz. „Măsăturasem să-i tot refacem, că se furau ba unul, ba altul, pevremea când «Lupoaica» stătea la Piața Dorobanți”, își amintea, cuceva vreme în urmă, Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al sectorului1, ce pătimea statuia în anii ’90. Ca să fie în siguranță, aumutat-o, în 1997, în Piața Romană. Dar nici acolo nu-i bine.

„În Romană nu poate fi admirată”

„Este păcat ca această statuie să stea acolo. Nici nu poate fivăzută. Ca s-o admiri din mașină riști un accident. Am discutat șicu ambasadorul Italiei în București și el m-a rugat să îi găsim unloc de unde poate fi admirată mai bine. Am ales esplanada din fațamagazinului București. Este de fapt Centrul Istoric. Acolo ar filocul ei”, spunea sâmbătă primarul general al Capitalei, SorinOprescu. Statuia va fi luată, săptămâna asta, de pe soclul dinPiața Romană și va fi dusă într-un laborator pentru restaurare. Înfața magazinului București, aproape de locul în care a fostamplasată în 1908, va ajunge peste aproximativ două luni, când vorfi terminate lucrările la soclu și când va fi terminată șiesplanada. Tot atunci va fi amenajată și intrarea la pasajulsubteran, iar zona va fi pietruită precum Piața Charles de Gaulleși va fi închisă traficului rutier, scrie Mediafax.

Instabilitate tipic românească

Faptul că statuia a fost mutată de atâtea ori este definitoriupentru poporul român, crede istoricul Augustin Ioan. „E un gen deinstabilitate, nici o statuie și nici o clădire nu au, în România,locul lor bine stabilit. Putem să-l mutăm mai la stânga, mai ladreapta. Asta se vede și din statui, sunt foarte multereamplasate”, crede Augustin Ioan. Istoricul Adrian Majuru spune căcele mai multe statui și monumente s-au plimbat în perioadacomunistă. „Statuile care se plimbă sunt tipice pentru perioadacomunistă. Cel puțin, acum Lupoaica revine într-un loc în care amai fost, în 1908”. Și arhitectul Marius Marcu Lapadat, membru înComisia pentru Monumente de For Public, crede că noul amplasamentreconstituie cel mai bine poziția pe care statuia a avut-o în 1908,în Piața Sfântul Gheorghe. „Cred că proiectul de acum e făcut pebaza soclului inițial, cel de la Romană nu era foarte frumos”.

Terasele din Centrul Istoric, fără muzică și fărămici

Primarul Sorin Oprescu a declarat că reabilitarea centruluiistoric reîncepe săptămâna viitoare, lucrările fiind continuate defirma Apolodor, care a câștigat licitația, după ce fuseseră oprite,în septembrie 2009, în urma rezilierii contractului cu firmaSedesa. Oprescu a spus că intenționează ca, până la sfârșitulanului 2010, să termine reabilitarea tuturor străzilor din CentrulVechi. În urma discuțiilor pe care Oprescu le-a avut cu patroniibarurilor din centrul istoric, a reieșit că terasele de acolo arputea fi deschise tot anul ca la Paris și Viena, mobilierul poatefi alb, bej sau maro, împodobit cu flori naturale, iar în acestespații nu va fi muzică și totodată nu se vor face mici, relateazăMediafax.

„Regulamentul propus de Primăria generală este flexibil.Terasele ar putea fi deschise în câteva zile, dar numai pe străzilecare au fost reabilitate, întrucât din cele zece străzi, doar patruau fost terminate”, a spus primarul. Patronii de baruri au propusca în zonă să existe un centru medical și unul pentru stingereaincendiilor, mașini de gunoi speciale, altele decât cele carecirculă pe străzi, dar și poliție care să patruleze continuu, „darnu obsesiv”.

INFODispute pe originea statuii

Încă din secolul al XVIII-lea, oamenii de știință au avutdispute referitoare la originile statuii. Până de curând s-a crezutcă Statuia Lupoaicei, care simbolizează originile legendare șiputerea Romei, este o lucrare etruscă datând din secolul al V-leaî.e.n. Teste recente au arătat însă că „Lupa Capitolina”, statuiasimbol a Romei, a fost realizată abia în secolul al XIII-lea,Romulus și Remus fiind adăugați în secolul al XV-lea. Într-unarticol publicat de cotidianul italian „La Repubblica” pe primapagină, profesorul Adriano La Regina a precizat că au fostefectuate 20 de teste pe statuia „Lupa Capitolina”, laUniversitatea din Salerno.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...