Femeile însărcinate care mănâncă iaurt fără grăsimi prezintă un risc crescut de a avea copii bolnavi de astm. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat în cadrul conferinței European Respiratory Society, care arată că predispoziția la această afecțiune crește în acest caz cu până la 60%.
Oamenii de știință de la Harvard School of Public Health au constatat că absența acizilor grași din iaurtul mâncat de mamă poate fi cauza pentru care bebelușul suferă de astm sau diferite alergii. Experții sunt de părere că acizii grași stimulează sistemul imunitar al fătului, ceea ce l-ar proteja eficient împoriva astmului și a alergiilor.
În cercetarea realizată pe un eșantion de 70.000 de femei însărcinate care mâncau zilnic iaurt, s-a constatat că voluntarele care au mâncat acest sortiment prezentau un risc crescut să nască copii bolnavi de astm. Experții au mai obervat că bebelușii născuți de aceste femei prezentau și un risc crescut de a suferi de rinită alergică.
Laptele nu a fost asociat cu aceste afecțiuni, ba, mai mult, cercetătorii susțin că acest aliment ar proteja viitorii copii împotriva acestor afecțiuni respiratorii, informează BBC.
„Rezultatele cercetării arată că acizii grași joacă un rol important în dezvoltarea noastră încă din viața intrauterină. Absența acestor substanțe din dieta viitoarei mame provoacă un dezechilibru în buna dezvoltare a viitorilor copii”, a declarat Ekaterina Maslova, autoarea cercetării.
Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice din lume, statisticile arătând că, la ora actuală, există în jur de 300 de milioane de persoane diagnosticate cu astm bronșic. În România, 5% din populație este afectată de astm, însă studiile arată că pacienții nu sunt suficient informați despre boală și nu au o relație bună cu medicul, ceea ce duce la un tratament deficitar.