Manele la BBC. Cum își explică muzicienii români succesul maneliștilor în Europa: „Străinilor le plac sălbăticiile”

Redactor:
Diana Marcu
Manele la BBC. Cum își explică muzicienii români succesul maneliștilor în Europa: „Străinilor le plac sălbăticiile”
Pe numele său real Ștefan Hantel, Dj-ul german a difuzat la postul britanic o manea a lui Florin Salam. "Acest gen de muzică e ultimul răcnet", a spus Shantel într-o discuție cu moderatorul emisiunii, Dj Rob da Bank. Mai mult, a continuat germanul, "maneaua va face furori peste doi ani în Austria și Germania " .

Pe numele său real Ștefan Hantel, Dj-ul german a difuzat lapostul britanic o manea a lui Florin Salam. „Acest gen de muzică eultimul răcnet”, a spus Shantel într-o discuție cu moderatorulemisiunii, Dj Rob da Bank. Mai mult, a continuat germanul, „maneauava face furori peste doi ani în Austria și Germania ” .

„Depinde cine comentează”, a declarat pentru gândul HoriaMoculescu. „Viața unei piese este extrem de scurtă acum”, mai spunecelebrul compozitor. „Maxim un an de zile trăiește un hit”. IarMihai Alexandru, mai tânărul său confrate, îi împărtășește opinia.”Acum se aude la radiouri doar muzică de club, iar piesele seschimbă odată la 6 luni. Nicio piesă nu are viață lungă”, conchidecompozitorul. Cert e un lucru, spune Mihai Alexandru. „Străiniisunt interesați de muzica minorităților, poate fi pe un fundalpolitic, dar le plac sălbăticiile”. Mihai Alexandru își aminteștevizita pe care o echipă de la o televiziune franceză i-a făcut-o înstudioul său de înregistrări. „Realizau un material despre Vioricași Ioniță de la Clejani și pentru ei era totul extrem deinteresant. Oricum, din punct de vedere muzical, oamenii ăștiacântă dumnezeiește”, mai spune Alexandru. De altfel, el i-aascultat pe viu, tot în studio, pe Florin Salam, pe Adi Minune șipe Raluca Drăgoi. „Cântă foarte bine, foarte curat, cu melisme,dificil de interpretat chiar de un artist cu experiență”, conchidecompozitorul.

Exotismul ar putea fi o explicație pentru care muzicamaneliștilor prinde la străini, explică Horia Moculescu, precizândînsă că maneaua nu este proprie țiganilor și nici românilor. „E unhibrid, un tip de muzică pe care îl auzi și-n Turcia, și înGrecia”, mai spune compozitorul. „La noi a prins pentru că a găsito breșă”. Potrivit lui Moculescu, maneaua a intrat în viațaromânilor de-a valma, odată cu importurile violente de după 90. „Aexistat o necesitate interioară a spectatorului pentru aceastămuzică, a cărei subiect este unul inofensiv – în special, dragosteași suferința”.

Nicolae Guță, preferatul francezilor

În urmă cu o lună, un alt manelist român a fost răsfățatulpresei străine. Criticul Patrick Labesse de la Le Monde a clasatalbumul lui Nicolae Guță pe locul al patrulea într-un top al celormai bune discuri din 2010. „Extraordinarul cântăreț țigan dinRomânia Nicolae Guță impresionează prin virtuozitatea vocii sale,lansându-se într-o cursă nebună de onomatopee ritmice”, îl lăudaLabesse pe român. Acesta, deloc impresionat de elogiilefrancezilor, avea să declare pentru gândul: „S-a maiîntâmplat ca piesele mele să ajungă la ruși numărul unu la toateradiourile, am avut o piesă și la cehi, iar francezii au mai scrisde mine”. El avea și o explicație pentru succesul de care se bucurăpeste hotare: „îți trebuie o țâră de voce, o țâră de talent și oțâră de noroc. Cred că am din toate”, mărturisea cântărețul.”Francezii au găsit că am o voce cu onomatopee”, spunea artistul.”S-ar înțelege prin asta că incit spiritele, că scot dracul dinvăgăună. Sunt așa, ca indienii, care cântă când vor să vină ploaia.Iar rromii au ceva origini indiene”, împletea Guță firulgenealogiei. În urmă cu opt luni, artistul Nicolae Guță a ajuns înpaginile unei alte publicații, Ouest – France, care i-au lăudatcreațiile. După ce întreaga redacție a ascultat albumul cu 12piese, același menționat și de criticul Le Monde, jurnaliștiiOuest-France au deliberat: „Nicolae Gutsa este un star în Româniasa natală, mai precis în Timișoara. Vibrato-ul său, demn de celemai sensibile acorduri de vioară, și onomatopeele sale îndrăcitedezvăluie o tehnică extraordinară”.

ASCULTĂ AICI DIFUZAREA MELODIEI LABBC RADIO

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
O fetiță s-a născut în autospeciala SMURD. Salvator: „A fost cea mai intensă senzație pe...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
GREȘELI frecvente la examenul de traseu. Ce trebuie să exersezi atent înainte și la ce...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide