Medicii români, primii din Europa la emigrare. Peste 1000 de doctori și-au depus, în weekend, CV-ul pentru un job în străinătate

Redactor:
Dan Coclici
Medicii români, primii din Europa la emigrare. Peste 1000 de doctori și-au depus, în weekend, CV-ul pentru un job în străinătate
Peste 1000 de medici au venit, sâmbătă și duminică, la Târgul Internațional de Cariere Medicale de la Timișoara pentru a-și găsi un job mai bine plătit în străinătate

Peste 1000 de medici au venit, sâmbătă și duminică, la TârgulInternațional de Cariere Medicale de la Timișoara pentru a-și găsiun job mai bine plătit în străinătate. Sâmbătă dimineața, chiarînainte de deschiderea târgului, peste o sută de medici seașezaseră, disciplinați, dar nerăbdători, la coadă, pentru a-șidepune CV-urile la mai multe agenții de recrutare. „Acest târg afost inițiat conform unui concept simplu. Cu cât sunt plătiți maiprost medicii dintr-o țară, cu atât e mai mare interesul lor pentruofertele agențiilor de recrutare.

Cele mai căutate destinații sunt, în acest moment, Germania șiMarea Britanie”, a declarat dr. Grzegorz Chodkowski, mediculcardiolog polonez care a organizat evenimentul. Acesta spune că,dacă în urmă cu doi ani pe primul loc între țările ai căror doctoriiși doreau să lucreze în străinătate era Polonia, în 2010 lucruriles-au schimbat radical. Lideri între medicii care vor să emigrezesunt românii, urmați de germani, polonezi și bulgari. „E un topcare se schimbă la circa șase luni”, precizează pentru gândul dr.Chodkowski.
Marea Britanie, Irlanda, Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia șiSpania sunt țările unde sunt oferite cele mai multe joburi încadrul acestui târg.

Salarii de până la 200.000 de euro pe an

Medicii români au putut alege între posturi permanente -contracte pe perioadă nedeterminată, dar minimum pe un an sau doi-, posturi locum (temporare) sau posturi de Resident MedicalOfficers (RMOs), care presupun asigurarea urgențelor pe timpulnopții, internarea pacienților, pregătirea preoperatorie șiîngrijirea postoperatorie.
• Cele mainumeroase oferte prezentate la târg au fost posturile temporare,numeroși agenți de recrutare din Marea Britanie și Irlanda având înportofoliu sute de astfel de joburi. La un astfel de loc de muncă,doctorul poate să câștige până la 2.000 de lire sterline pesăptămână în spitalele private din Anglia. „Cei mai mulți mediciromâni preferă slujbe temporare, pentru că nu vor să-și vândăcasele, să-și lase familiile și prietenii. Din fericire, înmajoritatea țărilor unde e nevoie de medici e posibil acest lucru.În țările scandinave, un contract se încheie pentru minimum doiani, în timp ce în Marea Britanie, Irlanda și Germania medicii sepot angaja și pentru doar câteva luni „, spune dr.Chodkowski.
•Salariileoferite medicilor cu experiență în cadrul târgului pleacă de la80.000 – 120.0000 euro/an, pentru locuri de muncă în Germania,Danemarca, Norvegia și Suedia. Salariile cele mai mari se potsitua, în Irlanda și Marea Britanie, între 150.000 -200.000 euro pean.

„Nu plec neapărat pentru bani mai mulți, ci pentru a mise respecta condiția de doctor!”

În sala în care s-a organizat evenimentul de recrutare laTimișoara a fost o forfotă continuă. Medici tineri, singuri, dar șifamilii cu copii mici purtați pe umeri au trecut, răbdători șiextrem de interesați, pe la standurile tuturor agențiilor derecrutare. Mulți s-au strâns apoi în grupuri, pe măsură ceîntâlneau cunoscuți, foști colegi sau prieteni. Paradoxal, printreprincipalele motive de îngrijorare ale medicilor s-au numărat nuprovocarea de a face față concurenței colegiilor din Occident, ciadaptarea la condițiile climatice din țările scandinave, precum șidificultatea învățării într-o perioadă scurtă a limbii germane saua celor nordice.
•Adriana,medic specialist, este căsătorită, are un copil și vrea să plecedefinitiv din țară. „Salariul de 300-400 de euro e de mizerie. N-aicu ce să lucrezi în spital, trimiți bolnavul după medicamente, n-aiinfirmieră, cearșafurile sunt murdare. Între secții nu existăcooperare, bolnavii sunt plimbați de ici-colo și, de multe ori,nimeni nu știe ce să facă cu ei. Am doar o viață, vreau și eu sămi-o trăiesc cu demnitate. Dacă reușesc să plec în altă parte, larevedere! Nu plec neapărat pentru bani mai mulți, ci pentru a mi serespecta condiția de doctor. Când ajung la serviciu vreau să fiudoctor. Acum, când ajung la spital, trebuie să văd de ce nu existăsăpun, de ce nu-i spălat pe jos, de ce bolnavii nu sunt spălați șiîngrijiți. Apoi trebuie să mă scuz în fața bolnavilor că nu existămedicamente…”, se plânge ea.

Gabriela, medic psihiatru, ar pleca într-o țară francofonă, darla târg nu a găsit asemenea oferte. Ar părăsi țara, dar nudefinitiv. „M-am săturat de statutul de medic pe care-l am înRomânia. Am terminat de opt ani specialitatea, mi-am luatprimariatul și doctoratul, iar acum aștept zadarnic să sedeblocheze posturile. Lucrez în învățământ, dar nu în celuniversitar. Nu mi se permite să lucrez în spital, iar statutulunui medic care lucrează în spital e cu totul altul. Aș pleca înEuropa, pentru că America e prea departe de casă. Nu aș lucra înItalia, sau Gemania, dar nu aș refuza Elveția, Suedia sau Franța”,spune Gabriela.

Printre sutele de doctori, s-au rătăcit la târg și câtevaasistente, trecute de 40 de ani. Doctorii au și explicația pentrufaptul că puține asistente se încumetă să plece: le lipseșteentuziasmul și nu au deschiderea pe care o dovedesc medicii.Majoritatea medicilor bănățeni care doresc să părăsească Româniapentru un loc de muncă în Vest au vârste cuprinse între 25 și 40 deani.

5000 de posturi oferite

Europa pune pe „tarabă”, în acest moment, circa 5.000 deposturi, care se adresează tuturor participanților la acesteTârguri, nu numai celor din România.
Printre specializările medicale cele mai căutate se numărăanestezia, medicina de urgență, radiologia, medicina internă,chirurgia și medicina generală.

6000 de medici la ultima ediție

Ajuns la V-a ediție în România, Târgului Internațional deCariere Medicale și Farmaceutice este cunoscut ca fiind cel maimare eveniment de recrutare din domeniul medical și farmaceutic dinEuropa. Evenimentul este organizat de medicul cardiolog polonezGrzegorz Chodkowski, în colaborare cu Houston NPA, parteneruloficial pentru România. La ultima ediție, din martie 2010, auparticipat în jur de 6.000 de medici din toată țara.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide