Mic ghid pentru o alimentație sănătoasă

Mic ghid pentru o alimentație sănătoasă
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 23/04/2012, 21:38

Carnea de pasăre sau de pește – de două ori pe săptămână, legumeși fructe – de cinci ori pe zi, iar cerealele integrale – cel mult250 de grame pe zi, acestea sunt recomandările prof. dr. GheorgheMencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cuprivire la un stil de viață alimentar sănătos.

„Înainte de toate, singurele alimente care trebuie evitate, pecât posibil, dar mai ales în cazul copiilor, sunt dulciurilerafinate, băuturile dulci și îndulcitorii, deoarece au un conținutridicat de kilocalorii și zahăr, fapt ce poate duce la aparițiamultiplelor boli, printre care obezitate și diabet”, avertizeazăprof. dr. Mencinicopschi.

Pentru amatorii de carne, specialiștii atenționează: cea deporc, de oaie și de vită, respectiv carnea roșie trebuie mâncatăocazional. „Deoarece are un conținut ridicat de grăsimi, acest tipde carne este recomandat să îl mâncăm de cel mult trei ori pe lună.Grăsimile se depozitează pe vasele de sânge, fapt ce duce la luareaîn greutate, dar prezintă și un risc crescut de apariție a bolilorcardiovasculare”, explică profesorul Mencinicopschi.

Mai mult, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că principalasursă de proteină pentru organism este reprezentată de produseleanimale. „Carnea de pui este atât o principală sursă de proteinecât și un aliment sănătos. Important este să știm ce să alegem dela un pui. În nici un caz aripioara sau copanul, ci banalul pieptde pui, care trebuie preparat la grătar”, recomandă dr. Bilic. Înplus, există și surse vegetale de proteine, dar acestea sunt decalitate inferioară, completează medicul Bilic. „Cerealeleintegrale, pâinea, orezul, mazărea, fasolea și soia conțin întreunu și patru grame de proteine la suta de grame din aliment”, spuneMihaela Bilic.

Ouăle nu cresc colesterolul din sânge

Nutriționistul Bilic spune că oul este un aliment complet careconține pe lângă proteine, vitaminele A, D, E, B și fier.”Colesterolul din ou nu duce la creșterea colesterolului din sânge,așa că, nu există contraindicații în privința acestui aliment”,spune dr. Bilic. În același timp, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschiprecizează că ouăle se pot mânca între două și cinci ori pesăptămână. „Pentru a accentua digestia, un rol important înalimentație îl are și asocierea alimentelor. Astfel, se vor evitacombinații de genul ouă cu fasole, mazăre, linte și soia. Oul sepoate asocia cu legume, dar și cu orez sau paste făinoase”, spuneprof. dr. Mencinicopschi. Mai mult, carnea nu se asociază cu pastefăinoase, orez, ou sau brânză, ci doar cu legume.

Snackurile trebuie înlocuite cu fructe saulegume

Mai mult, nutriționiști recomandă să luăm masa la ore fixe. „Serecomandă trei mese principale, fără a renunța sub nici un motiv lamicul dejun, care trebuie să fie consistent. De asemenea, trebuiesă înlocuim snackurile dintre mese cu fructe și legume proaspete.Între ora de culcare și masa de seară trebuie să existe o diferențăde două-trei ore. Dacă nu ne putem abține, atunci este indicat unpăhărel de iaurt simplu, fără fructe”, conchide specialistul înnutriție Mencinicopschi.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
E vestea momentului în showbiz! Monica Gabor a 'rupt-o' cu Mr Pink
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Daniela Gyorfi, schimbare RADICALĂ! Decizie extrem de grea luată împreună cu familia sa
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
E vestea momentului în showbiz! Monica Gabor a 'rupt-o' cu Mr Pink
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Raed Arafat, anunț ȘOCANT: 'Doar vaccinații vor putea să intre într-un restaurant'
Pensiile speciale nu dispar nicăieri, dar acum sunt și mai multe: ce meserie trebuie să...
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
PRO TV a dat marea lovitură! A fost MĂCEL. Toată lumea s-a uitat
NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...