Migrenele, provocate de un factor genetic

Redactor:
Raluca Ion
Migrenele, provocate de un factor genetic
Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat în revista Nature Genetics, au examinat profilul genetic al peste 50.000 de persoane, pentru a putea face o comparație între oamenii care suferă de migrenă și celelalte persoane.

Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat în revista NatureGenetics, au examinat profilul genetic al peste 50.000 de persoane,pentru a putea face o comparație între oamenii care suferă demigrenă și celelalte persoane. Astfel, oamenii de știință auidentificat o mică variație a ADN-ului care determină o creștere cuo cincime a ris­cului de apariție a acestei afecțiuni, relateazăMediafax.

Pe plan mondial, zilnic, aproximativ 300 de milioane de persoanesuferă din cauza migrenelor, iar în Europa 17% dintre femei și 8%dintre bărbați se plâng de această afecțiune. O legătură de ordingenetic a fost deja pusă în evidență pentru anumite forme rare demigrenă, însă studiul a evidențiat pentru prima oară un factorgenetic asociat cu formele obișnuite ale acestei afecțiuni.Variația genetică RS1835740 este situată pe cromozomul al 8-lea,între două gene – PGCP și MTDH/AEG-1. Această variație geneticăreglează nivelul de glutamat, o substanță care joacă rolul de”mesager” între neuroni.

Acumularea de glutamat în zona în care au loc sinapsele dintreneuroni ar putea avea un rol declanșator pentru crizele de migrene.Dacă această teorie se confirmă, împiedicarea formării acestoracumulări ar putea deveni ținta unor noi terapii promițătoare,con­sideră autorii studiului. Cercetarea a fost coordonată de AarnoPalotie, directorul unui consorțiu internațional din cadrulcompaniei britanice Trust Sanger Institute.

Inchide