Mircea Dinescu deschide un restaurant în Centrul Vechi din București: „E o încercare de reabilitare a bucătăriei românești”

Redactor:
Marian Sultănoiu
Mircea Dinescu deschide un restaurant în Centrul Vechi din București: „E o încercare de reabilitare a bucătăriei românești”
Mircea Dinescu va deschide în luna noiembrie în Centrul Vechi al Capitalei un restaurant cu specific românesc, unde vor fi servite preparate tradiționale, majoritatea produse în ferma poetului de la Cetate.

„Câți mai înțeleg, dom’le, astăzi, că bucătăria face parte din cultura unui neam? Și câți mai știu cât de savuroasă este mâncarea românească făcută cu tot dichisul și cu tot amestecul rafinat de gusturi? Asta vreau eu. Să mă întorc la bucătăria românească. Dar aia domnească, boierească, fină, nu aia de Obor, cu mici și ciolan cu fasole și ciorbă de burtă. Păi, tu știi că eu rad la ciorba de burtă și coajă de lămâie verde?”, mă întreabă Mircea Dinescu, care se pregătește să-și deschidă prăvălie în Centrul Istoric al Bucureștiului, nu departe de Hanul lui Manuc, pe Șepcari.
„Vreau ceva frumos, rafinat. Tradițional, dar fin, boieresc. Nu românescul ăsta cu roți de car pe pereți, ori mai știu eu ce”. Nume pentru prăvălie, nu are încă. Doar un motto: „I-am zis În căutarea savorilor pierdute”.

Pentru această nouă provocare, Dinescu s-a asociat cu patronul lui „La Bonne Bouche”, Claudiu Leonte. „Un tip foarte deștept și cu experiență în domeniu. Am făcut cu el o firmă nouă”, spune poetul de la Cetate. Iar firma se numește, cum altfel decât „Dinescu și Leonte”: „Eu am să vin cu produsele mele de la Cetate. Se va mânca doar mâncare făcută după rețete vechi românești. Iar de băut o să se bea din cele 12 soiuri de vin pe care le scot acum. E o încercare de reabilitare a bucătăriei românești, dacă vrei. Iar asta are legătură cu cultura românească, dacă ne gândim că prima carte de bucate, importantă, a fost scrisă de întâiul prim-ministru al României, Mihail Kogălniceanu. În România, nu se înțelege încă această legătură. În marea majoritate a restaurantelor cu specific românesc se mănâncă mediocru și jenant”.

Necazurile rectorului Universității din Viena la București

Iar asta i-a dovedit-o necazul unui invitat de marcă al României „Acum vreo 15 ani, când am luat premiul Herder, la restaurantul unde am mers, a venit și rectorul Universității din Viena. Stăteam lângă el și m-a întrebat, surprinzător, de ce, la noi, se mănâncă așa de prost. Am rămas șocat, pentru că ideea mea era că se mănâncă bine în România.
El săracu, când a venit în țară, pe vremea lui Emil Constantinescu, fusese invitat de fostul președinte la un restaurant unde a mâncat cartofi reci și o friptură nedefinită, după care i-a fost rău toată noaptea. Apoi, a mai venit o dată, când a fost făcut Doctor Honoris Causa de rectorul Emil. Și l-a invitat încă o dată, la Snagov parcă, și a mâncat la fel, o chestie care i-a făcut și mai rău. Domnule, mi-a fost rău de două ori în România. Ce bucătărie aveți voi acolo?!”, a povestit, pentru gândul, Dinescu, care încearcă acum, peste timp, să reabilitez bucătăria veche, tradițională. „Poate îl invit la deschidere, să ne spălăm obrazul”, spune Dinescu.

Gata pe 20 noiembrie

Acum, Mircea Dinescu supraveghează lucrările la prăvălie. „O casă mai mare, veche, cu un beci frumos, o cramă, parter, o curticică. O să încapă cam la 200 de persoane. Sper s-o dau la cheie într-o lună jumate, poate pe la 20 noiembrie.
Cine vrea să vadă cum mâncau domnitorii și boierii români, acum 200 de ani, vor găsi aici tot ce-și doresc”, ne-a mai ademenit Mircea Dinescu.

DĂ-I UN NUME CÂRCIUMII LUI DINESCU PE FACEBOOK GÂNDUL

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
Pepe, mesaj dur pentru Raluca! Nu i-a mai păsat de nimeni: 'Când știu că iubești...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Boala care va ucide mai multe persoane decât Covid-19. Avertismentul OMS
Pepe, mesaj dur pentru Raluca! Nu i-a mai păsat de nimeni: 'Când știu că iubești...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOC! Armata chineză, pregătită de luptă! Noua armă MORTALĂ va distruge tot în jurul ei....
ATENȚIE! Anunțul zilei de la Banca Transilvania. Toți clienții trebuie să afle URGENT!
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Florin Pastramă, probleme serioase de sănătate. Ce spune Brigitte despre medicul care nu s-a ocupat...
×
Inchide