„N-aș pleca din România, țara n-are nicio vină. Oamenii din România, ei sunt problema”. Ilie Năstase vrea să emigreze. De ce au plecat din țară Narcisa Suciu și Elena Cârstea

N-aș pleca din România, țara n-are nicio vină. Oamenii din România, ei sunt problema. Ilie Năstase vrea să emigreze. De ce au plecat din țară Narcisa Suciu și Elena Cârstea
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 26/04/2012, 04:38

Artiști, oameni de cultură, fețe cunoscute din showbiz ori marisportivi sunt în permanență tentați să plece din țara natală.Teroarea comunismului, care a fost principala cauză a emigrației dedinainte de 1990, a fost înlocuită de alte minusuri peste care nupot trece: deziluziile, dispariția valorilor reale și degradareaumană (teme care revin adesea în discursurile lor), imposibilitateade a obține ori a-și păstra respectul de sine.

Cel mai proaspăt nume de pe lista potențialilor emigranți decalibru este fostul tenismen Ilie Năstase. Sportivul s-a declarat,zilele acestea, exasperat de insistențele presei tabloide, ajunsepersonaj omniprezent în viața sa. În plus, Năstase nu are încrederenici în viitorul sportului de la noi, care, în alte condiții, ar fifost un factor decisiv în păstrarea României drept stat dereședință.

„Ceea ce am spus despre plecare am spus la nervi, dar nu eexclus să iau această decizie. Sigur că ar fi mai greu acum sărămân într-o țară străină, dacă n-am făcut-o când mi s-au oferitatâția bani și eram numărul 1 mondial. Dar nu se mai poate acceptace se întâmplă la noi, ar trebui să nu mai fie totul o tocmeală, artrebui să se facă legi pe care să le și respecte cineva, să tebucuri de respect, dacă ai reușit să faci ceva cu viața ta. Dacă așpleca, n-aș pleca din România, țara n-are nicio vină. Aș pleca delângă oamenii din România, ei sunt problema. Dacă, pe vremea luiCeaușescu, el era cel care nu ne lăsa să ne schimbăm, acum cine nune lasă?”

Despre relația cu paparazzii și articolele despre familie,Năstase declară: „Eu am 63 de ani, pot să iau în piept oriceprostie scriu ei. Dar când în ziare din astea apar și copiii, e unlucru care mă deranjează cu adevărat”. Chiar și nemulțumit de multelucruri care definesc România de azi, Năstase le-ar lăsa alegereațării în care să trăiască: „Dacă vor să plece sau să rămână, edecizia lor. Dacă le-ar fi bine să trăiască aici, atunci sărămână”.

Alte două personaje cunoscute care s-au „refugiat” la Paris suntIleana Lazariuc și Ion Ion Țiriac, sătui de atenția exagerată pecare le-a acordat-o presa de scandal. Mihaela Rădulescu a datBucureștii pe Monte Carlo, dintr-un motiv similar: prea deseleciocniri cu tabloidele și neputința de a-și păstra viața personalădeparte de ochii tuturor.

Oamenii din muzică

Narcisa Suciu s-a stabilit de ceva vreme în Finlanda, unde aplecat alături de fetița ei, Daria. Chiar dacă n-a hotărât, încă,să rămână definitiv în Peninsula Scandinavă, păstrându-și locuințași autoturismul din România, cântăreața s-a arătat profundnemulțumită de viața dusă aici. Obosită să concureze cu tot felulde vedete inventate, Narcisa a optat pentru un spațiu în care îșipoate crește fiica în condiții normale.

Elena Cârstea s-a stabilit de ceva vreme în America, undetrăiește alături de soțul ei și cele două fiice. Revine constant înRomânia, dar pentru perioade scurte și, cu precădere, „în interesde serviciu”. Și Lili Sandu e din ce în ce mai hotărâtă să ia caleaAmericii, dezamăgită de parcursul profesional și personal dinRomânia. Un rol hotărâtor în luarea acestei decizii îl are prietenaei, modelul de succes Elena Băguci, stabilită deja peste Ocean,care i-a garantat sprijinul.

Deși a făcut destule valuri cu proiectul „Spitalul de urgență”,Dan Helciug nu-și mai găsește rostul în aria muzicală de la noi.Intenționează, deci, să-și încerce norocul în Austria, în speranțacă acolo va câștiga suficient pentru a-și întreține familia: „Eu dezece ani îndemn oamenii să plece din România. Trebuie să fiiretardat, drogat sau beat tot timpul, să nu observi cât de greu setrăiește aici. Ai o șansă mult mai bună de a trăi civilizat afară.Societatea civilă nu reacționează îndeajuns încât să pună problemeguvernării, atunci când face legi împotriva noastră. Am rude carese chinuiesc cumplit, pe 10-12 milioane pe lună. Trebuie să fiirespectat, ai drepturi, nu ești sclav. Dacă astfel de oameni nuspun nimic, ce să mai comentăm noi, artiștii?”

Cum sună, concret, planul lui de bătaie? „Vreau să plec, la felcum fac căpșunarii și zidarii. Nu poți munci pe 3 lei. Un manelistde succes face pe seară, la o nuntă, 10-15 mii, bani neimpozabili.Noi luam 2-3 mii pe concert, acum câțiva ani. Sunt obligat să cântoriunde, în cluburi, afară. Am noroc că sunt și actor, și cântăreț,pot face mai multe lucruri. Am făcut liceul german, știu limba, măvoi descurca în Austria. Am un mic apartament acolo, deocamdatăl-am închiriat. La un moment dat, o să-l folosesc. Am trimis cv-urila cluburi din toată Europa. Aici nu poți nici să mori, nici sătrăiești. Dacă aș muri acum, aș produce o gaură imensă în bugetulfamiliei”.

Mirajul filmelor de afară

Trăiește, deocamdată, în Capitală și se bucură de apreciereabreslei și a cinefililor. Cu toate astea, regizorul Cristi Puiudeclara, anul trecut, că ar pleca definitiv din România, dacă is-ar ivi ocazia. Franța, Marea Britanie sau SUA ar fi fost totatâtea variante de noi reședințe.

O româncă frumoasă care a izbutit deja să aibă de lucru înCetatea Filmului este Monica Bârlădeanu, Monica Dean pe numele dindistribuțiile internaționale. Deși nu și-a trecut, deocamdată, înpalmares un rol într-o producție de top, partenera bossului de laB1 Tv, Bobby Păunescu, nu dă semne că ar tenta-o o revenire pemalurile Dâmboviței.

Tot pe Tărâmul Făgăduinței vor ateriza, în curând, și soțiiColumbeanu. Într-o primă fază, șederea la mii de kilometri distanțăde casă va dura șase luni, vreme în care Monica își va încercanorocul la Hollywood.

Italia, preferata celor din zona modei

Italia pare să fie destinația favorită a româncelor frumoase,care se învârt în zona modellingului, a actoriei și televiziunii.Alexandra Dinu, Catrinel Menghia și Kitty Cepraga au renunțat laplaiurile natale pentru o viață nouă, în showbizul mult maiispititor (și mai bine dotat financiar) din „Cizmă”.

Designerul Cătălin Botezatu cochetează, măcar la niveldeclarativ, cu plecarea din țară. Motivele lui ar ține strict dezona emoțională: nu mai rezistă tirului de scandaluri mondene încare e implicat constant. „Sunt patriot, dar am început să măgândesc serios la o eventuală schimbare de cetățenie”, declaraBotezatu luna trecută. Deocamdată, planurile lui de pribegietrebuie să mai aștepte, întrucât Cătălin are de lucru la „Dansezpentru tine”. Și, cum performanțele lui coregrafice i-au asiguratpână acum locuri fruntașe în clasamentul concursului, e de așteptatca evoluția lui televizată să mai dureze câteva săptămâni bune.

Nici ex-iubita lui oficială, Bianca Drăgușanu, nu putea să fiemai prejos decât ilustrul ei partener: blonda a anunțat deja că nueste exclus să se stabilească, într-un viitor oarecare, laMilano.

Exilul romantic

Există și excepții fericite: vedete care au plecat din țară fărăsă fi avut aici mari nemulțumiri. Este cazul celebrităților careși-au urmat în străinătate soții. Adelina Chivu (fostă Elisei) arenunțat la cariera în televiziune pentru a merge în Italia alăturide Cristi, care evoluează la clubul Inter Milano, în vreme ceCatrinel Sandu l-a urmat pe tenismenul Gabriel Trifu, în 2007, înStatele Unite. Augusta Dumitrașcu, devenită Lazarov, s-a mutat înSpania cu soțul său, teleastul Valeriu Lazarov, în anul 2004. Dupămoartea acestuia, survenită în august 2009, Augusta revine acum laBucurești, primind un post de conducere la televiziunea la care, cuani în urmă, a fost prezentatoare.

„Dacă aș muri acum, aș produce o gaură imensă în bugetulfamiliei”
– Dan Helciug, muzician și actor

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂRBATUL de 40 de ani, MORT în ACCIDENTUL de la GALEȘU, a PARTICIPAT la cursele...
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
E vorba despre Alexandru Arșinel! Tragedia zilei. Ce se întâmplă cu marele actor
Anunțul momentului despre alocații! Zeci de mii de copii din România sunt vizați. Se dau...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...