„Nano-mașină”, vehiculul de 60.000 de ori mai mic decât diametrul unui fir de păr uman VIDEO

Redactor:
Florin Badescu
Savanții olandezi au anunțat că au construit cel mai mic vehicul din lume, o "nano-mașină" a cărei lungime măsoară a miliarda parte dintr-un metru, care este capabilă să se deplaseze sub efectul unui fascicul de electroni, informează AFP.

Savanții olandezi au anunțat că au construit cel mai mic vehicul din lume, o „nano-mașină” a cărei lungime măsoară a miliarda parte dintr-un metru, care este capabilă să se deplaseze sub efectul unui fascicul de electroni, informează Mediafax, care citează AFP.

Acest vehicul nanometric, de 60.000 de ori mai mic decât diametrul unui fir de păr uman, este alcătuit dintr-un corp central la care sunt atașate patru „roți”, alcătuite fiecare din câte un atom.

Mașina este propulsată și dirijată cu ajutorul energiei emise de un microscop electronic „cu efect de tunel”. Electronii trimiși de microscop modifică interacțiunile dintre „roți” și o suprafață din cupru, iar acest fapt induce o mișcare de rotație care face vehiculul să avanseze.

Experimentul, coordonat de Ben Feringa, de la Universitatea din Groningen, și descris pe larg în revista Nature, ar putea avea aplicații în domeniul medical și în toate cercetările din nanotehnologie începute în ultimii ani.

Inchide