NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA. Căpitanul navei riscă 2.697 ani de închisoare

Redactor:
Laura Holban

Comandantul navei Costa Concordia, care a naufragiat la 13 ianuarie lângă insula italiană Giglio, riscă 2.697 de ani de închisoare. Francesco Schettino, aflat în arest la domiciliu, este acuzat pentru naufragiu, abandonarea navei și omucidere din culpă, 34 de oameni murind pe Costa Concordia, scrie Daily Mail.

Italianul este acuzat că a provocat naufragiul în încercarea de a își saluta și impresiona cunoscuții de pe insulă, pentru ca apoi să abandoneze nava, lăsând sute de oameni neajutorați la bord.

Luni, în cadrul unei înfățișări care a durat mai bine de trei ore, avocații acuzării au propus judecătorului ca Schettino să fie dus la închisoare deoarece de la domiciliu ar putea influența probele și mărturiile în încercarea de a scăpa basma curată.

Potrivit lui Francesco Verusio, cel care conduce investigația, căpitanul Costa Concordia ar trebui să primească 15 ani pentru omucidere, 10 ani pentru dezastrul cauzat și câte opt ani pentru fiecare dintre pasagerii abandonați și pentru fiecare dintre cei care au murit. Însumați, ar duce la o sentință de 2.697 de ani, dat fiind că se estimează că numărul celor morți este de 34 de persoane, iar totalul celor abandonați pe navă însumează 300 de suflete. Deși s-au găsit doar jumătate din presupusele cadavre, autoritățile au amânat căutările celorlalte din cauza vremii.

„Când i s-a spus că va fi trimis la închisoare, Schettino a întrebat dacă poate să treacă pe la hotel și să mănânce ceva înainte”, a declarat Verusio referindu-se la prima reacție a căpitanului care avea la îndemână numeroase posibilități de a fugi în lume. Decizia judecării în arest se va lua vineri, într-o nouă înfățișare.

Presa din Italia a titrat mai multe materiale în care cei 4.200 de pasageri și membri ai echipajului care au fost la bordul Costa Concordia sunt invitați la o audiere preliminară, pentru data de 3 martie.

Inchide