New York Times: „Eu când vreau să fluier, fluier” este un exemplu de cinematografie realistă – VIDEO

New York Times: Eu când vreau să fluier, fluier este un exemplu de cinematografie realistă - VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 12/02/2016, 14:48

Filmul „Eu când vreau să fluier, fluier” de Florin Șerban, esteun exemplu de povestire cinematografică realistă, iar actorulGeorge Piștereanu creează un personaj sensibil și impasibil înacelași timp, scrie criticul A.O. Scott de la New York Times, înarticolul său de marți.

De altfel, „Eu când vreau să fluier, fluier”, propunereaRomâniei la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străinăpentru ediția din 2011, are premiera în cinematografele din NewYork miercuri. La evenimentul de gală, de la Film Forum New York,va participa și producătorul Daniel Mitulescu.

A.O. Scott spune că filmul lui Florin Șerban este „un studiu încaptivitate”. „Ca multe alte filme românești recente, precum «Marfași banii» de Cristi Puiu, «4 luni, 3 săptămâni și 2 zile» deCristian Mungiu și «Boogie» de Radu Muntean, povestea urmărește untânăr protagonist, ale cărui alegeri sunt limitate drastic și nusunt foarte promițătoare”, scrie criticul NYT.

„Jucat de un actor neprofesionist, George Piștereanu, ai căruiochi sensibili umanizează prezența sa impasibilă, Silviu este lafinalul copilăriei sale, care l-a înrăit, distrugându-i umanitatea.El este dur și furios, dar pare mai blând decât colegii săi dinînchisoare”, mai scrie în cronică.

Criticul mai notează: „Pentru mare parte din film, Florin Șerbandă peliculei aerul cinematografiei realiste, permițând poveștii luiSilviu să se formeze încet, organic, din detaliile existenței sale.Beligeranța gărzilor și nerăbdarea birocratică a directoruluipușcăriei (Mihai Constantin) sunt observate cu acuitate, la fel șiamestecul volatil de camaraderie și luptă din spațiulînchisorii”.

A.O. Scott mai remarcă scena de început, notând că filmarea dinspate, cu camera în mână, aduce aminte de frații Jean-Pierre și LucDardenne, dar „imitarea uneia dintre semnăturile lor vizuale nuînseamnă și obținerea acelui amestec de detaliu concret șigravitate spirituală a acestor eroi ai cinematografiei”. În schimb,mai scrie NewYork Times, filmul „introduce elemente de melodramă și suspanscare cresc dramatismul peliculei, cu prețul micșorării forțeiacesteia”.

Scott mai spune că ultima treime din film pare a fi „un remakeabsurd, care consumă nervos spectatorul, al filmului «După-amiazăde câine»”. Totuși, remarcă din nou celebrul critic, „cu cât filmuldevine mai exploziv și mai solicitant pentru actorii dindistribuție, cu atât își pierde din intensitatea calmă care a fost,de altfel, motivul pentru care cineva ar urmări această poveste”,”iar în final sunt mai importante ideile scenariștilor decât viațapersonajului”.

„Eu când vreau să fluier, fluier”, debutul în lungmetraj al luiFlorin Șerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care aintrat în competiția oficială a Festivalului de la Berlin și areușit să ia și două premii importante: marele premiu al juriului -Ursul de Argint și distincția „Alfred Bauer”. De asemenea, filmul afost nominalizat la premiul de debut al Academiei de Film Europene- EFA Discovery Award.

După patru ani petrecuți într-un penitenciar pe malul Dunării,Silviu (interpretat de George Piștereanu) a avansat în ierarhia dedormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare,el primește o vizită neașteptată. El află că mama lui s-a întorsacasă, după mult timp, din Italia și vrea să îl ia pe fratele luimai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluție. Cele cincizile devin o eternitate când Silviu se îndrăgostește de o studentăfrumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică lapenitenciar. Copleșit de emoții și presat de timp, Silviu închideochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment ise poate întâmpla orice. (Mediafax)

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Începe marele război! Armata e pregătită de invazie: Riscă Apocalipsa
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021