• Publicat:
Magazin

Nicolas Cage a fost nevoit să înapoieze guvernului mongol un craniu de dinozaur

Actorul Nicolas Cage a înapoiat Mongoliei un craniu de dinozaur rar, scrie BBC. Câștigătorul premiului Oscar pentru rolul din „Leaving Las Vegas" (1996) a acceptat cererea guvernului mongol de a preda craniul de Tyrannosaurus bataar, pe care îl cumpărase în anul 2007, neștiind la momentul respectiv că obiectul preistoric a fost furat.
Autoritățile au anunțat că Nicolas Cage a fost de acord să înapoieze craniul de dinozaur, după ce a aflat circumstanțele provenienței acestuia, scrie BBC.
 
Starul din „Con Air” (1997) a cumpărat craniul cu 276.000 de dolari în 2007, de la o galerie din Beverly Hills, care i-a oferit un certificat de autenticitate.
 
Potrivit articolelor media de la acea vreme, Nicolas Cage i-a „suflat” craniul de dinozaur unui alt actor celebru, Leonardo DiCaprio, care a participat la aceeași licitație.
 
Actorul și galeria americană nu sunt acuzați de nicio fărădelege. Alex Schack, publicistul lui Cage, a declarat că vedeta a fost contactată în 2014 de Departamentul pentru Securitate Națională din SUA, care l-a informat că respectivul craniu de dinozaur este furat.
 
După ce anchetatorii au determinat că obiectul preistoric a fost scos ilegal din Mongolia, Cage a fost de acord să îl predea.
 
Craniul va ajunge înapoi în SUA și apoi va fi „repatriat” în Mongolia. Procurorul general din Manhattan, Preet Bharara, a făcut demersuri săptămâna trecută pentru a recupera craniul de dinozaur.
 
 
Începând cu anul 2012, angajații lui Bharara au recuperat zeci de fosile mongole, inclusiv trei cranii de dinozaur Tyrannosaurus bataar.
 
În 2014, Erik Prokopi, un dealer de fosile american, a fost încarcerat trei luni pentru contrabanda cu oase de dinozauri din Mongolia, printre care și un craniu de Tyrannosaurus bataar.
 
Procurorii din New York l-au descris pe Prokopi drept „un singur om, care reprezintă o piață neagră a fosilelor preistorice”.
 
Nu se știe însă dacă craniul de dinozaur care se afla în posesia lui Cage are legătură cu obiectele găsite asupra lui Prokopi.
 
Dinozaurul în cauză a trăit în urmă cu 70 milioane de ani și rămășițele sale au fost recuperate doar în Mongolia. Începând cu anul 1924, guvernul mongol aplică pedepse cu închisoarea pentru exportul de fosile de dinozaur. 
Inchide