• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Noi metode prin care ești spionat în mediul virtual

Noi metode prin care ești spionat în mediul virtual
Persoanele care navighează pe internet trebuie să se obișnuiască cu gândul că și-au pierdut intimitatea

Persoanele care navighează pe internet trebuie să se obișnuiascăcu gândul că și-au pierdut intimitatea. Mai mult, ele sunt spionateonline prin noi metode de supraveghere șitehnologii avansate. Forbes a realizat un material în care prezintă câteva maniereîn care ni se încalcă intimitatea, relatând că „se poate și mairău”.

  • Recunoaștere facială: Rețele precum Facebookși Picassa ne oferă deja astfel de opțiuni. Prin serviciul de”recunoaștere facială”, avem ocazia să ne etichetăm prietenii înpropriile fotografii. În 2009, Google a lansat aplicația Goggles,care voia, în primă instanță, să transfere această recunoașterefacială în viața de zi cu zi. În final, au decis că această opțiunea aplicației ar fi invadat prea mult intimitatea persoanelor vizateși nu a mai ajuns să fie implementată. În schimb, acest serviciu sefolosește deja de către secții de poliție din SUA prin carepolițiștii pot fotografia infractorii pentru a le verificaidentitatea. Forbes exemplifică numind Google Street View, serviciucare nu era admis în urmă cu câțiva ani, însă care acum este foartecunoscut și des accesat.
  • Cipurile care se pot implanta în orice:Oamenii de știință care lucrează pentru compania IBM preziceauastfel de cipuri din 2007. Fizicianul Jeff Jonas spunea că acestecipuri vor fi atât de ieftine încât se vor regăsi în orice:”obiecte de toate mărimile și formele marcate cu aceștitransmițători”. Aceste cipuri RFID (identificare prin frecvențăradio) sunt benefice pentru afaceri pentru că ajută la urmărireabunurilor. Obiectele personale vor fi imposibil de pierdut datorităacestor dispozitive. Forbes citează cazul unui hotel, al cărui numenu a fost dezvăluit, care a dotat prosoapele și halatele de baie cuastfel de transmițători. Potrivit Reuters, un hotel din Hawaii araportat că numărul prosoapelor furate a scăzut de la 4.000 la 750în decurs de o lună, economisind 16.000 de dolari.
  • Și mașinile sunt „sub control”: Pe lângăindustria camerelor de luat vederi care țin sub control vitezomaniiși pe cei care trec pe roșu la semafor, există și astfel de”spioni” în interiorul mașinii. O companie de asigurări a realizato aplicație pentru iPhone prin care șoferii își vor putea corectadeprinderile proaste de la volan. Inventatorii acestei aplicațiideclară că nu vor transmite informații terților despre locațiamașinii. De altfel, poliția daneză a realizat că numeroase GPS-uriinclud dispozitive de depistare a poziției geografice.
  • Reacțiile și comentariile vin în timp real: Cuajutorul rețelelor de socializare, cunoscuții și nu doar ei pot săposteze tot felul de replici, comentarii și critici la oriceinformații pe care le-ai făcut publice. Se inventează rețele noi desocializare care ne vor putea dezvălui identitatea prin simplaprezență, un fel de perete Facebook în viața reală. Un astfel deexemplu există deja pentru mașini, aplicația numindu-se „bump”, orețea de socializare pentru placa de înmatriculare a mașinii.Oamenii înscriși pe „bump” vor putea să îți dea note pentru manieraîn care conduci în timp real.
Inchide