Norii de gaz formați în primele momente după nașterea Universului, descoperiți de cercetători

Redactor:
Florin Badescu
Norii de gaz formați în primele momente după nașterea Universului, descoperiți de cercetători
Astronomii au descoperit nori de gaz care s-au format în primele momente după nașterea Universului, în urmă cu 13,7 miliarde de ani, potrivit unui studiu ce a fost publicat, joi, în revista Science, informează AFP.

Astronomii au descoperit nori de gaz care s-au format în primele momente după nașterea Universului, în urmă cu 13,7 miliarde de ani, potrivit unui studiu ce a fost publicat, joi, în revista Science, informează Mediafax, care citează AFP.

Compoziția acestor gaze corespunde cu predicțiile teoretice ale cosmologiei moderne despre originea elementelor din Univers.

Astfel, doar elementele ușoare, precum hidrogenul și heliul, au fost create în momentul producerii Big Bang-ului, teoria acceptată despre formarea Universului. A fost nevoie de sute de milioane de ani pentru ca acest gaz primordial să se condenseze pentru a forma stele.

Până la această descoperire, astronomii au detectat întotdeauna doar „metale”, un termen care se referă, în astronomie, la elementele mai grele decât hidrogenul și heliul.

Studiul a fost coordonat de Xavier Prochaska, profesor de astronomie și astrofizică la Universitatea California din Santa Cruz.

„Este pentru prima oară când observăm gaze ce provin din primele momente ale Universului, care nu au fost contaminate de elemente mai grele, provenind din stele”, a declarat el.

„Absența metalelor ne arată că acest gaz este imaculat „, a adăugat Michele Fumagalli, coautor al studiului.

Astronomii au descoperit cei doi nori de gaze analizând lumina emisă de quasari îndepărtați – resturi de stele -, cu ajutorul unuia dintre telescoapele observatorului Keck din Hawaii.

„Am putut astfel să vedem în ce zonă din spectru lumina era absorbită de gaz, ceea ce ne-a permis să îi măsurăm compoziția”, a precizat Michele Fumagalli.

Fiecare element are o semnătură unică în spectrul luminos și analiza oamenilor de știință a relevat doar prezența hidrogenului.

Savanții pot să detecteze cu această procedură prezența carbonului, a oxigenului și a siliciului. Toate aceste elemente, ca și heliul, erau complet absente din structura norilor de gaze descoperiți.

Inchide