Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Nou tip de hominid descoperit într-o peșteră din Denisova, Siberia

Nou tip de hominid descoperit într-o peșteră din Denisova, Siberia
Un nou tip de hominid, necunoscut până în prezent antropologilor și care a trăit în urmă cu aproximativ 40.000 de ani în actuala Siberie, a fost identificat în urma analizei unei cantități mici de ADN extras dintr-un fragment de os, acest lucru relevând existența unei linii dispărute de strămoși ai omului, informează AFP.

Un nou tip de hominid, necunoscut până în prezent antropologilorși care a trăit în urmă cu aproximativ 40.000 de ani în actualaSiberie, a fost identificat în urma analizei unei cantități mici deADN extras dintr-un fragment de os, acest lucru relevând existențaunei linii dispărute de strămoși ai omului, informează AFP.

Specialiștii au descoperit o bucată din falanga unuireprezentant al acestui nou tip de hominizi în 2008, într-o peșterădin Denisova, în Munții Altai. Se pare că acest tip de hominid atrăit în aceeași epocă cu oamenii de Neanderthal și cu oameniimoderni.

Este vorba de un tip de hominid până recent necunoscut, adeclarat Johannes Krause – de la Institutul Max Planck pentruantropologie evoluționistă din Leipzig, Germania -, unul dintreautorii studiului. Acesta și colegii săi au reușit să analizeze unfragment de ADN mitocondrial prelevat din acea bucată de osdescoperită în Munții Altai, transmite AFP, citat de Mediafax.

Cercetătorii au explicat în studiul lor, publicat în revistaNature, că trebuie mers cu până la un milion de ani în trecutpentru a găsi un strămoș comun tipului de hominid descoperit înDenisova, omului modern și omului de Neanderthal, al cărui ADNmitocondrial a fost deja analizat.

Potrivit Mediafax, noulhominid descoperit în Siberia era rezultatul unei migrații areprezentanților genului Homo de pe continentul african diferită decea efectuată de strămoșii omului de Neanderthal și de cearealizată de strămoșii omului modern (Homo sapiens).

Primul grup de hominizi care a părăsit Africa a fost Homoerectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani.

Datele arheologice și genetice indică faptul că au urmat celpuțin alte două migrații: cea a strămoșilor omului de Neanderthal,în urmă cu circa 300.000 până la 500.000 de ani, apoi cea aprimilor oameni moderni, aparținând speciei omului de astăzi, înurmă cu circa 50.000 de ani, spun cercetătorii.

Până recent, se presupunea că singurii reprezentanți ai genuluiuman care au trăit în urmă cu 40.000 de ani erau oamenii deNeanderthal și cei moderni (Homo Sapiens).

Descoperirea, în 2003, în Indonezia, a oamenilor de Flores, acăror cea mai recentă fosilă este veche de 13.000 de ani, a dus laipoteza că a existat o a treia specie umană.

Descoperirea hominidului din Siberia, care ar putea fireprezentantul unei a patra specii dispărute, îi obligă pespecialiști să revizuiască istoria omului în Eurasia, subliniază unexpert britanic, Terence Brown, într-un comentariu publicat înrevista Nature.

Tipul de hominid descoperit în Denisova a trăit în urmă cu30.000 până la 48.000 de ani, potrivit rezultatelor datăriieșantioanelor de sol din peșteră și a fragmentelor de scheletgăsite.

Este posibil ca hominidul descoperit în Siberia să-l fi cunoscutpe omul de Neanderthal, care, în aceeași epocă, trăia la mai puținde 100 de kilometri de peștera din Denisova, dar și pe cel modern,care a ocupat Munții Altai în urmă cu peste 40.000 de ani.

×
Inchide