„Nymphomaniac”, în opinia parlamentarilor,de la investigație în viața sexuală la kitsch și hidoșenie

Nymphomaniac, în opinia parlamentarilor,de la investigație în viața sexuală la kitsch și hidoșenie

Parlamentarii din Comisiile pentru cultură au păreri împărțite în privința interzicerii în cinematografe a filmului „Nymphomaniac. Vol. II”, unii demnitari afirmând fie că prima parte a peliculei are „o abordare îndrăzneață”, fie că sunt „prea sensibili” pentru „astfel de hidoșenii”.

Centrul Național al Cinematografiei (CNC) a luat decizia de a interzice difuzarea în cinematografele românești a părții a doua a celui mai recent film al regizorului suedez Lars von Trier. În urma acestei decizii, Georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură din Senat, a spus că a luat la cunoștință cu surprindere și îngrijorare de hotărârea CNC de a interzice difuzarea în cinematografele românești a lungmetrajului „Nymphomaniac Vol. II”, precizând că o astfel de decizie situează România în afara spațiului cultural european.

Contactat, miercuri, de MEDIAFAX, Georgică Severin a spus că a văzut prima parte a celui mai recent film regizat de Lars von Trier, acesta fiind un lungmetraj ce prezintă „o investigație psihologică în viața sexuală”. „Am văzut «Melancholia», am văzut mai multe filme ale regizorului Lars von Trier”, a spus acesta.

Senatorul social-democrat a ținut să precizeze că opinia exprimată în comunicatul de presă îi aparține, nefiind un punct de vedere al Comisiei de cultură. „Am vrut să exprim un punct de vedere, dânșii (membrii comisiei pentru rating a CNC, n.r.) pot face ce vor, dar dânșii riscă să se facă de râs”, a spus acesta.

De asemenea, președintele Comisiei pentru cultură din Senat a precizat că este „ridicol” ca România să fie singura țară în care filmul să fie interzis, amintind de încadrarea celorlalte state.”Distribuitorul se poate adresa unei instanțe europene. (…) Față de «Melancholia», acest film prezintă o altă latură a ființei umane”, a completat acesta pentru MEDIAFAX.

Punctul de vedere al senatorului Georgică Severin este susținut și de deputatul Mădălin Voicu, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților. Mădălin Voicu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu susține cenzura, chiar dacă un film nu este de calitate.

„Eu nu cred că cenzura are vreo legătură cu ceea ce înseamnă calitatea sau subiectul din film. Cine vrea se duce, cine nu, nu se duce. Eu, ca om de cultură, ca artist, nu promovez, ideatic vorbind, astfel de lucruri, dar nici nu pot să le opresc”, a spus Mădălin Voicu.

În opinia sa, românii sunt foarte interesați de aspectele kitsch și gustă în general ce este rău, urât și interzis. „Toată lumea este atât de degradată și de dezorientată în același timp, încât nu știu dacă un film în plus sau în minus mai poate înrăutăți sau îmbunătăți situația. Românii sunt un popor cu foarte multe calități, dar au niște defecte care le estompează calitățile (…) În general, despre tot ce înseamnă cultură kitsch sau media asta super infestată de tot felul de chiloți, sânge și gunoaie, românul e disperat după astfel de lucruri. Deci, în general, românul este mai curând un popor masochist, în sensul că tot ce este interzis, rău sau urât sau nerecomandabil el gustă cu mare înfocare”, a spus Mădălin Voicu.

Deputatul precizează că, având în vedere educația, cultura sa, nu ar fi foarte încântat să vadă un astfel de film. „(…) nu aș fi foarte încântat să văd eu filmul ăsta, dar nici nu pot să interzici, pentru că lumea este făcută din c…. și atunci, dacă mai e un c…. în plus, n-o să zică nimeni «Domn’e ce bine că s-a oprit filmul sau că s-a difuzat». Și atunci eu nu cred că are vreun rost să faci așa ceva, mai ales că pe internet vezi tot felul de lucruri, mai ales că poți să-ți cumperi filme și să le vezi acasă. Mi se pare ușor ipocrită chestia asta cu să interzici un film doar pentru că e scârbos. Fiecare își face viața așa cum crede (…) dar nu m-aș înnebuni să văd astfel de filme, cu toate că nu m-ar impresiona, decât că mă întristează că, în general, România și celelalte țări din lume, în loc să încurajeze lucrurile bune, le promovează pe cele rele și urâte, dar asta nu poate să devină un motiv de cenzură”, a mai spus deputatul Mădălin Voicu.

Întrebat dacă a văzut vreun film regizat de cineastul danez Lars von Trier, Mădălin Voicu a spus: „N-am văzut niciun film al acestui regizor, dar nu știu dacă asta contează”.

Potrivit lui Mădălin Voicu, faptul că un regizor este foarte bine cotat nu reprezintă un criteriu. „Poate să fie un regizor bun sau poate să fie un regizor rău, în funcție de ce face în timpul activității lui, pentru că nu toți regizorii fac filme bune și după aia se opresc. Fac și filme bune și fac și filme rele și mai urâte și mai frumoase, depinde ce cere publicul”, a mai spus deputatul.

Pe de altă parte, chiar dacă este o persoană „sensibilă” și căreia nu îi plac „filmele horror” și alege să nu vizioneze „hidoșenii”, democrat-liberalul Emil Pașcan a precizat că nu este de acord cu interzicerea filmului lui Lars von Trier.

„Nu este genul de filme care să mă pasioneze. Am văzut ce s-a scris în presă despre faptul că suntem prima țară din Europa care cenzurează cea de-a doua parte a filmului. (…) Cum nu am văzut prima parte, nu aș vrea să mă pronunț. Filmele acestea de gen horror nu mă pasionează și nu mă uit. Poate știți formatul meu de poet și sunt mai sensibil. Prefer să rămân în zona mea a frumuseții interioare decât să văd hidoșenii de acestea”, a spus acesta pentru MEDIAFAX.

Cu toate acestea, Emil Pașcan a subliniat că nu susține niciun fel de cenzură. „Filmele în general cu caracter de cruzime, cele horror nu sunt genul de filme pe care eu să le vizionez, nu mă interesează, prin urmare nu mă pronunț. Cei care au astfel de pasiuni sau suportă să le vadă, e problema lor. Eu nu susțin niciun fel de cenzură, nu am văzut prima parte, dar am văzut ce se scrie în presă, că e genul horror care pe mine nu mă pasionează deloc”, a mai explicat acesta.

„Ca principiu”, împotriva ideii de interzicere a exprimării sub orice formă este și senatorul social-democrat Marian Vasiliev, dar, dacă în film „se depășesc niște limite care ating bunul simț și decența”, atunci este de acord cu decizia Centrului Național al Cinematografiei.

„Nu l-am văzut și îmi este greu să mă pronunț. (…) Ca principiu, susțin și eu punctul de vedere al președintelui Comisiei pentru cultură de a nu fi de acord cu interzicerea unui film, acum nu știu în ce limite… . Am văzut anumite lucruri și s-a prezentat în ideea unui film cu destul de multă nuditate și o discuție destul de directă vizavi de anumite … nu am văzut filmul”, a mai spus acesta pentru MEDIAFAX.

Senatorul a relatat că a văzut anumite scene pe internet, în videoclipurile de prezentare a peliculei, apreciind că i se pare îndrăzneață abordarea. „Acum nu știu dacă sunt scoase din context. Nu știu cum să-l abordez. Nu sunt de acord cu interzicerea, dar, dacă depășește limitele decenței și are nuditate exagerată, sunt de acord cu această decizie”, a afirmat acesta.

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat pentru MEDIAFAX că decizia CNC de interzicere în cinematografele românești a filmului „Nymphomaniac Vol. II” este una „nefericită”, „care face ca România să se evidențieze pe plan european, în sens negativ însă”.

„Nu doar faptul că filmul este regizat de Von Trier face ca cenzurarea lui să fie inoportună. Este vorba de o creație artistică, de o producție care nu incită la ură, la violență și nici nu conține elemente care să o facă nocivă pentru publicul larg. Iar o chestiune de gust nu poate fi relevantă în acest context”, a mai spus aceasta.

Întrebată de MEDIAFAX dacă ar fi fost mai întemeiată impunerea difuzării acestui film după o anumită oră, Gabriela Firea a declarat: „Încadrarea acestui film la categoria «interzis minorilor» și un control eficient la intrarea în sălile de cinematograf ar fi fost suficiente. Câtă vreme accesul la acest film nu este liber, ora de difuzare nu este atât de importantă”.

Aceasta a mai spus că nu a văzut prima parte a acestui film, „Nymphomaniac Vol. I” și nici nu intenționează să-l vadă. „Dar asta nu înseamnă că nu pot milita pentru dreptul publicului de a alege”, a completat aceasta.

„N-am văzut ultimele sale pelicule, «Melancholia» și «Antichrist», dar am văzut «Breaking the waves» și «Dancer in the Dark». Ambele filme sunt dure, foarte dure, cel puțin în raport cu nivelul meu de percepție. Cert este însă că Lars von Trier este un cineast cu o foarte puternică personalitate, iar filmele sale generează emoții puternice. Pentru cinefili este un «must», pentru publicul larg este mai greu accesibil, dar despre valoarea sa cel mai bine vorbesc numeroasele premii pe care le-a primit”.

Pe de altă parte, Mihaela Popa, senator în Comisia pentru cultură, care a afirmat că nu a văzut filmul „Nymphomaniac”, a subliniat că „această problemă se va discuta la comisie”.

„Săptămâna viitoare, când vom veni la comisie, vom discuta acest lucru. Tot ce este interzis și așa într-un mod brutal, bineînțeles că apar discuții și probleme. Trebuie să discutăm să vedem de ce, cum, care au fost motivele”, a explicat Mihaela Popa pentru MEDIAFAX.

Sorin Roșca Stănescu și Sorin Ilieșiu au declarat pentru MEDIAFAX că nu au văzut filmul regizat de Lars von Trier, explicând că le este „greu să se pronunțe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani