• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

O adolescentă din Marea Britanie s-a sinucis din cauza unei depresii provocate de un tratament pentru acnee

ȘTIREA a stârnit un IMENS SCANDAL

O adolescentă din Marea Britanie s-a spânzurat pe fondul depresiei cauzate de un tratament pentru acnee, potrivit Daily Mail. Părinții, încă îndurerați după aproape un an de la moartea fetei lor, au intentat un proces împotriva Sistemului Național de Sănătate, acuzând faptul că medicii că nu i-au acordat îngrijirea necesară.

Melissa Martin-Hughes avea 18 ani, era o elevă strălucită și mai avea doar puțin până la terminarea liceului. Drama ei a început la 14 ani, odată cu apariția coșurilor, pentru tratarea cărora doctorul i-a prescris un medicament controversat, Roaccutane, suspectat de mulți că ar provoca crize de depresie. Acneea severă de pe față și de pe partea superioară a corpului Melissei s-a ameliorat după administrarea acestor medicamente.

Situația adolescentei părea stabilă, până când a fost supusă presiunii examenelor preliminare (nivelul AS) de la sfârșitul liceului. Deprimată peste măsură, Melissa a comis o primă tentativă de sinucidere în august 2009, cu doar o zi înainte de afișarea rezultatelor la examene.

Imediat după acest incident adolescenta a intrat în grija serviciilor medicale care se ocupă de tratarea personelor cu boli psihice, dar a căzut pradă eșecurilor din sistem, comentează publicația citată. Ședințele terapeutice au încetat la scurt timp, atunci când psihiatrul Melissei a intrat într-un concediu medical prelungit.

Apoi, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, procedurile de înscriere în baza de date pentru pacienți adulți au durat atât de mult, încât fata nu a mai apucat să primească ajutorul necesar de la un alt medic. Pe 26 aprilie 2010 a fost găsită moartă.

Doctorul Guy Undrill, psihiatrul care a apucat să o vadă pe Melissa de doar două ori înainte să intre în concediu medical a confirmat faptul că niciunul dintre colegii săi nu a preluat cazul. Acesta a declarat la proces că deși mama fetei a trimis mesaje disperate altor psihiatri pentru a solicita ajutor, nimeni nu a luat nicio măsură.

„Undeva s-a produs o greșeală, nu este vorba că cineva s-a opus să o trateze”, a declarat Undrill procurorilor.

Cu doar o lună înainte de a muri, Melissa s-a plâns medicului generalist care a consultat-o că este obosită. Însă doctorul nu i-a spus că medicamentele pe care le ia pot fi cauza depresiei.

Roaccutane este un medicament care cauzează depresie și care a produs sute de cazuri de sinucideri la nivel global, dintre care doar 15 în Marea Britanie. Compania producătoare, gigantul farmaceutic elvețian Roche spune că medicamentul produce doar o scăderea a nivelului serotoninei, o substanță care îmbunătățește starea de spirit.

Judith Barnsley, specialistă în psihiatrie, spune că Melissa ar fi putut fi salvată dacă ar fi avut parte de tratamentul corespunzător.

„Dacă ar fi simțit că este înțeleasă și planul de salvare al pacientei ar fi fost bine pus la punct, pentru a o ajuta să-și pună gândurile și trăirile în ordine… poate consecințele nu ar fi fost aceleași”, a adăugat specialista.

Procesul intentat de părinți este în desfășurare.

Inchide