• Publicat:
Magazin

O celebră scriitoarea italiană va primi marți distincția Doctor Honoris Causa al Universității din București

O celebră scriitoarea italiană va primi marți distincția Doctor Honoris Causa al Universității din București
Universitatea din București va decerna marți distincția de Doctor Honoris Causa scriitoarei Dacia Maraini, pentru activitatea literară, pentru contribuția la literatura universală și pentru rolul pe care l-a asumat în exprimarea drepturilor minorităților etnice și de gen, arată un comunicat.

Dacia Maraini este scriitoare, dramaturg, poetă, eseist, critic, dar și o asiduă apărătoare a drepturilor celor oprimați: femei, copii și emigranți.

Cariera literară a Daciei Maraini a început acum șaptezeci de ani în Sicilia. Primul ei roman, „La vacanza„, a apărut în 1962 și a fost urmat, la doar un an distanță, de „L ” età del malessere„, care îi aduce autoarei și prima recunoaștere: premiul internațional al editorilor Formentor, moment din care Dacia Maraini a devenit un reper în dezbaterea culturală italiană. În paralel cu romanele ei, Dacia Maraini a scris și a publicat poezii, povestiri, cărți de călătorie, eseuri, cărți de interviuri, cărți pentru copii.

Tot din anii ”60 a devenit tot mai interesată de teatru, a început să scrie piese și a întemeiat companii teatrale. În 1966, împreună cu Alberto Moravia, Enzo Siciliano și alții, a înființat Compania Ariciului, platformă publică de contestare a noului teatru al gestului și a celui de regizor ca factori de blocare a inovației. Semnificativ pentru evocarea personalității Daciei Maraini este să amintim că textele ei s-au jucat și în cadrul Teatrului Magdalenei, companie întemeiată, organizată și condusă doar de femei.

Afirmarea definitivă a Daciei Maraini a venit în 1990 cu „La lunga vita di Marianna Ucrìa” (Lunga viață a Mariannei Ucrìa), care i-a adus și unul dintre cele mai importante premii literare italiene, Campiello, și a fost tradus în 24 de limbi. La finalul aceluiași deceniu, acestuia i s-a alăturat un alt premiu prestigios, Strega, acordat pentru volumul de povestiri „Buio” (Întuneric, 1999). De fapt, puține sunt volumele Daciei Maraini care să fi trecut neobservate sau să nu fi primit o recunoaștere, mai mică sau mai mare, din partea criticii. De aceea autoarea este considerată una dintre cele mai importante voci ale culturii italiene a celei de a doua jumătăți a secolului XX și candidatul italian favorit la Premiul Nobel pentru literatură.

„Scrise într-un stil liniar, apropiat realismului, operele Daciei Maraini ar putea părea prea puțin interesate de experimentările cei de a doua jumătăți de secol XX. Alături de sinceritatea stilului marainian, de simplitatea cuvintelor, critica și publicul au fost de acord în aprecierea tematicilor textelor sale. Credincioasă convingerilor sale, Dacia Maraini nu a abandonat niciodată intenția de a da glas celor care, istoric, au fost reduși la tăcere. Victime ale abuzurilor, femei, copii, minorități de orice fel, au primit în operele ei o voce răsunătoare și un spațiu pentru a-și spune poveștile, pline de violență, durere și marginalizare”, notează reprezentanții Universității București.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa scriitoarei Dacia Maraini, Universitatea din București onorează o personalitate prestigioasă a comunității literare italiene și internaționale, o personalitate care și-a pus amprenta în mod decisiv asupra literaturii universale contemporane și asupra luptei internaționale împotriva discriminării și oprimării unor minorități, au explicat universitarii.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00, în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), se arată în comunicatul remis Mediafax. 

Foto: Hepta

Inchide