Life Rovat
18.06.2019
Magazin

O echipă de cercetători explică misterul din spatele „ochilor triști” de cățel

O echipă de cercetători explică misterul din spatele „ochilor triști” de cățel
Un studiu publicat luni de Academia americană de științe (PNAS) arată că în urma unor cercetări întreprinse pe exemplare de câini și de lupi păstrate din ultimii 33.000 de ani s-a putut stabili că mușchii din jurul ochilor canini care determină "ochii de cățel" nu existau la exemplarele sălbatice.

Celebra expresie facială a „ochilor triști” sau „de cățel” se datorează unor mușchi din zona sprâncenelor.

Oamenii de știință au comparat musculatura din zona capului pentru câini de casă și lupi din ultimele 33.000 de ani. Cei doi mușchi erau formați în cazul câinilor domesticiți dar lipseau la lupi.

O secțiunea a studiului era dedicată interacțiunilor filmate între câini și oameni pe de o parte și între oameni și lupi. Numai câinii reușeau să producă expresiile intense ale ochilor care îi înduioșează de obicei pe oameni, arată Le Figaro.

«Mușchii aceia îi ajutau să își mărească ochii, exact cum fac și bebelușii», a declarat Anne Burrows, Profesoară la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, și coautoare a studiului.

Faptul că mușchii cu pricina erau bine dezvoltați la câini și aproape deloc la lupi arată că „funcția respectivă a fost cultivată selectiv” de oameni, de-a lungul timpului, spune Anne Burrows.

Studiul se adaugă descoperirilor surprinzătoare precum cea din 2015, când cercetătorii din Japonia au demonstrat că orice schimb de priviri între câini și stăpâni este însoțit de producerea așa numitului „hormon al fericirii”, oxitocină, hormonul tandreții, al fidelității, secretat atât în timpul actului sexual cât și în cursul sarcinii sau al alăptării.

Savanții au anunțat că intenționează să extindă studiul efectuat asupra unui număr de patru lupi și șase câini domestici și asupra altor specii apropiate de om, cum ar fi caii și pisicile.

Foto: Pixabay

 

Inchide