O frunză artificială capabilă să reproducă procesul de fotosinteză, creată de savanții americani

Redactor:
Florin Badescu
O frunză artificială capabilă să reproducă procesul de fotosinteză, creată de savanții americani
Cercetătorii americani au creat o frunză artificială care este capabilă să transforme lumina solară direct în energie, ce poate fi stocată pentru a fi utilizată ulterior, reproducând astfel procesul de fotosinteză din lumea planetelor

Cercetătorii americani au creat o frunză artificială care este capabilă să transforme lumina solară direct în energie, ce poate fi stocată pentru a fi utilizată ulterior, reproducând astfel procesul de fotosinteză din lumea planetelor, informează AFP.

Această frunză – o celulă solară din siliciu cu diverse materiale catalitice atașate pe cele două fețe – nu necesită nici conectare externă, nici un circuit de control pentru a funcționa, au declarat creatorii acestei invenții.

Este suficient ca această frunză să fie plasată într-un recipient umplut cu apă și expus la lumina solară, a explicat Daniel Nocera, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), principalul autor al acestui studiu, prezentat, joi, în revista americană Science.

Frunza începe destul de repede să producă fluxuri de bule de oxigen pe o față și de hidrogen pe cealaltă față.

Dacă această frunză este plasată într-un container cu un perete care separă cele două fețe, bulele produse pot fi recuperate și stocate pentru a fi utilizate ulterior pentru a produce electricitate.

Astfel, plasând bulele de oxigen și de hidrogen într-o pilă de combustie, ele se combină din nou în apă, producând electricitate, a declarat profesorul Nocera.

Frunza artificială este alcătuită integral din materiale ieftine și care se găsesc din abundență pe Terra, precum siliciu, cobalt și nichel, și funcționează în apă obișnuită.

Celelalte sisteme create anterior ce pot să folosească lumina solară pentru a separa oxigenul și hidrogenul, formând apă, folosesc soluții corozive sau materiale destul de rare, precum platina.

Frunza creată de savanții americani constă într-un strat fin de semiconductori din siliciu, un material folosit la fabricarea celor mai multe celule solare.

Acești semiconductori transformă energia solară într-un flux continuu de electricitate fără fir în interiorul frunzei.

Un strat de cobalt este folosit drept catalizator, pentru a elibera oxigenul, un carburant potențial.

Cealaltă față a frunzei de siliciu este acoperită cu un strat dintr-un aliaj de nichel, molibden și zinc, ce permite eliberarea hidrogenului din moleculele de apă.

Daniel Nocera spune că dispozitivul nu are nevoie de fir de alimentare, este foarte ușor și nu necesită multe echipamente suplimentare, exceptând un sistem de captare și conservare a bulelor de oxigen și hidrogen.

Noul dispozitiv nu este încă pregătit pentru producția comercială, deoarece sistemul de colectare și mai ales cel de stocare nu au fost deocamdată realizate.

Inchide