• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

O prezentatoare TV concediatã a comandat asasinarea patronului

O prezentatoare TV concediatã a comandat asasinarea patronului
La 42 de ani, avea tot de la viațã. Era una dintre cele mai iubite vedete TV din Cipru, privitã drept un „guru în materie de lifestyle", și prezentase, pânã cãtre sfârșitul lui 2009, unul dintre cele mai bine cotate jurnale de știri.

La 42 de ani, avea tot de la viațã. Era una dintre cele maiiubite vedete TV din Cipru, privitã drept un „guru în materie delifestyle”, și prezentase, pânã cãtre sfârșitul lui 2009, unuldintre cele mai bine cotate jurnale de știri. Acum, pe ElenaSkordelli o așteaptã închisoarea pe viațã, pentru comandarea unuiasasinat a cãrui deslușire de cãtre anchetatori a ținut cu sufletulla gurã întreaga societate cipriotã.

La 11 ianuarie, patronul Sigma TV era împușcat mortal în plinãstradã, chiar în fața vilei sale din Nicosia, situatã în cartieruldiplomatic al orașului. Deținãtor al celei mai mari corporațiimedia din Cipru, Dias Group, Andis Hadjicostis (43 de ani) eraconsiderat un „mogul popular”, iar uciderea lui i-a șocat peciprioți.

Moartea lui a generat nenumãrate speculații, încât multora le-ascãpat din vedere ipoteza cã Skordelli – recent concediatã de laSigma TV – ar fi dorit sã se rãzbune. Cele mai multe posibileexplicații vehiculate de jurnaliști aveau conotații politice, datãfiind opoziția lui Hadjicostis fațã de planul ONU de reunificare aCiprului.

Cu mare rapiditate s-a rãspândit zvonul cã cele câteva cartușegoale gãsite la locul crimei indicau proveniența armei din Ciprulde Nord – republicã a cãrei „independențã” este recunoscutã doar deTurcia. Prin urmare, lui Hadjicostis începuse sã i se construiascão aurã de martir al grecilor ciprioți, ucis mișelește de inamiciidin nord-estul insulei.

Vedeta de televiziune care voia sã ajungã mogulmedia

Nu micã a fost mirarea ciprioților, dupã sãptãmâni de speculațiiîn mass-media oficiale și în blogosferã, când au aflat care suntcei arestați de poliție: vedeta TV Elena Skordelli, fratele eiTassos Krasopoulos. Alãturi de ei au mai fost trimiși în boxaacuzaților doi indivizi deloc cunoscuți publicului larg – un asasinplãtit și complicele sãu.

Potrivit procurorului Savvas Matsa, intervievat de cãtrepublicația britanicã The Sunday Telegraph, primul motiv alasasinatului ar fi fost rãzbunarea. „Dna Skordelli era mânatã deostilitatea ei fațã de victimã pentru cã acesta o dãduse afarã dinslujba de la televiziunea Sigma”. Dar mobilul crimei avea sã sedovedeascã mai complex decât atât.

„A fost o ucidere motivatã de rãzbunare și întrepãtrunsã cudorința ei de a cumpãra mai multe acțiuni la companie (Dias Group -n.r.). Dacã va fi gãsitã vinovatã de asasinat, nu poate existadecât o singurã pedeapsã – închisoarea pe viațã”, a adãugatprocurorul. Skordelli și cu fratele ei dețineau deja 20% din DiasGroup și, dupã asasinat, au încercat, fãrã succes, sã cumpereacțiunile patronului ucis de la moștenitorii sãi. Andis Hadjicostisconducea o prosperã companie media, fondatã de tatãl sãu, și careincludea, pe lângã Sigma TV, patru posturi de radio, un cotidiannațional și francizele cipriote pentru revistele internaționale”OK” și „Time out”.

Angajații îl iubeau pe Hadjicostis, pe care îl ofereau adeseadrept exemplu de „mogul bun” – atent cu fiecare angajat, cinstit,cu idei de succes în afaceri. Cu totul diferitã era imaginea luiSkordelli, pe care un cameraman care a lucrat cu ea o descrie cafiind „cu capul în nori” și incapabilã sã facã fațã rolului decrainicã la un prestigios jurnal de știri. Singurul sãu atu eraambiția nemãsuratã, mãrturisesc colaboratorii ei.

„Îl vreau mort pe omul ãsta”

Vedeta TV și-a fãcut cunoscutã fãrã echivoc ambiția atunci cândle-a spus celor trei asasini plãtiți – dintre care doi suntarestați, iar un al treilea este bãnuit a fi fugit în RepublicaMoldova – cã „îl vrea mort” pe Hadjicostis. Ea le-a oferit 49.000euro pentru a-și duce la îndeplinire misiunea, promițându-le și un”bonus”.

În caz cã îl fãceau sã disparã pe mogulul media, Skordelli lepromitea asasinilor „slujbe pe viațã” la Sigma TV. Numai cãasasinii nu au apucat sã fie „vedete” decât pentru camerele desupraveghere din cartierul unde este situatã vila lui Hadjicostis.Grație acelor imagini, polițiștii i-au putut identifica destul derepede.

Asasina cu Louis Vuitton

Potrivit presei cipriote, Elena Skordelli nu a renunțat laimaginea sa de vedetã nici la proces, unde a apãrut cu o poșetãLouis Vuitton și unde a fost vãzutã oprind-o în loc pe gardianacare o conducea, pentru a-și aranja pãrul.

Ea a respins acuzațiile instanței, pe care le-a calificat drept”zvonuri defãimãtoare și publicitate care se face pe seamacelebritãții mele”. În boxa acuzaților, ea le fãcea gesturi deamenințare asasinilor plãtiți, cu degetul arãtãtor, ca și cum arsimula tãierea gâtului.

Inchide