O româncă naște în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă – 3 copii. Cum va arăta România în 2050

Redactor:
Raluca Ion
O româncă naște în medie 1,3 copii,  o româncă de etnie romă – 3 copii. Cum va arăta România în 2050
Pe măsură ce populația planetei va crește, cea a României va scădea, astfel încât cei care ne vor număra în 2050 se vor opri la 15, maximum 16 milioane

Pe măsură ce populația planetei va crește, cea a României vascădea, astfel încât cei care ne vor număra în 2050 se vor opri la15, maximum 16 milioane. Acum suntem 21,4 milioane, spune prof. dr.Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice alAcademiei Române. Calculele lui, datele Institutului Național deStatistică și prognozele ONU și ale Eurostat conduc spre o singurăconcluzie: românii vor deveni din ce în ce mai puțini până lajumătatea secolului.

♦ ÎnEuropa, o femeie naște în medie 1,5 copii, știe prof. dr. VasileGhețău. „Sunt însă țări europene în care fertilitatea, adicănumărul de copii născuți de o femeie în întreaga sa viață, este maimare. În Franța, o femeie dă naștere la doi copii. În Regatul Unit,Irlanda, Danemarca, Suedia și Norvegia, fertilitatea este de 1,8 -2 copii la o femeie”, spune directorul Centrului de CercetăriDemografice. Un posibil motiv pentru fertilitatea crescută dinaceste țări este existența politicilor sociale care încurajeazănatalitatea. „În țările nordice, mama poate pleca repede la lucru,pentru că există un sistem foarte bun de creșe, grădinițe șișcoli”, spune Vasile Ghețău.

♦În România, adaugă el, o femeie naște în medie 1,3 copii.”Toate evoluțiile social-economice din România din ultimii doi aniau influențat natalitatea. Sunt indicii puternice că natalitateas-a micșorat în ultimele 3-4 luni. Și nupțialitatea (n.r. – numărulcăsătoriilor la mia de locuitori) a scăzut în ultima vreme, iaracesta este un factor care influențează natalitatea”,afirmă pro-fesorul Ghețău, care precizează că populația României vaajunge în 2050 la 15-16 milioane de locuitori, din cauzanatalității scăzute și a emigrației.

Populația României în funcție de etnie

♦ Numărulde copii născuți de o femeie este diferit în funcție de etnie,arată datele demografice. Astfel, o româncă de etnie romădă naștere, în medie, la 3 copii, în timp ce o româncă sau oconațională de etnie maghiară au, în medie, 1,2-1,3 copii, aratăVasile Ghețău. Pentru ca o populație să nu îmbătrânească,este nevoie ca o femeie să dea naștere, în medie, la 2,1 copii,potrivit cercetărilor demografice.

♦ Nu existăpână acum niciun indiciu potrivit căruia populația României arputea crește, în viitor, prin imigrație. „Anul acesta au fostalocate străinilor 5.000 de locuri de muncă, față de 8.000 anultrecut. Firește, acest lucru este cauzat de criza economică, darimigrația este în strânsă legătură cu disponibilitatea locurilor demuncă”, crede omul de știință.

Moldova, campioană la natalitate

♦ Înprezent, în România natalitatea este de zece nou-născuți lamia de locuitori, în timp ce mortalitatea este de 12 lamia de locuitori. „Datele arată că, după 2025, vor fi 7 nou-născuțila mia de locuitori, în timp ce mortalitatea va crește la 14 lamie.

Acest lucru se va întâmpla în ciuda creșterii speranței deviață, datorându-se îmbătrânirii populației”, preconizează VasileGhețău. Totodată, dacă acum datele statistice arată că în prezentexistă în România 27 de persoane trecute de 65 de ani la o sută deadulți, la jumătatea secolului vor fi 54 de bătrâni săriți de 65 deani la fiecare o sută de adulți apți de muncă.

♦ „Moldovaa fost dintotdeauna o regiune istorică cu o natalitate peste medianațională, un rezervor de populație”, spune directorul Centrului deCercetări Demografice al Academiei Române. Iar astăzi este la fel.O femeie din Iași sau Vaslui dă naștere, în medie, la 1,6 copii, pecând una din București, Hunedoara, Olt, Gorj, Mehedinți, Brăila sauTeleorman, doar la 1,1.

Totodată, în Iași sporul natural este de +2,9 la mie, pe când înTeleorman este de -9,1 la mie, arată raportul ComisieiPrezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice,publicat în septembrie 2009. „În partea centrală a țării,natalitatea este mai scăzută decât în Moldova, iar în Banat șijudețele din apropierea Bucureștiului – Giurgiu, Teleorman,Călărași – și mai scăzută”, spune Vasile Ghețău.

India va deveni cea mai populată țară din lume, cu 1,7miliarde de locuitori

♦ Potrivitdatelor Biroului de Referințe Demografice din SUA citate de NewYork Times, în lume se nasc în fiecare minut 267 și mor 108 oameni.Astfel, populația lumii va ajunge la 7 miliarde de locuitori dupăjumătatea acestui an. Potrivit estimărilor ONU, până în 2050,numărul pământenilor va trece de 9 miliarde. „Estimările variazăîntre 9 miliarde și 11 miliarde de locuitori, în funcție de cum vaevolua fertilitatea”, spune profesorul Ghețău.
Natalitatea va continua să scadă în țările europene, cea mai marecreștere, la nivel global, înregistrându-se în Africa, Asia,America Latină și Caraibe, conform datelor din 2009 ale Biroului deReferințe Demografice din SUA. Până în 2050, India va deveni țaracu cea mai mare populație, cu un număr estimat de 1,7 miliarde delocuitori, detronând China, care va ajunge la 1,4 miliarde delocuitori.
Statele Unite ale Americii vor ocupa poziția a treia în topul 10 alțărilor, după numărul de locuitori, cu o populație de 439 demilioane. Biroul de Referințe Demografice previzionează că, în2050, Rusia și Japonia vor dispărea din amintitul clasament, locullor fiind luat de Etiopia și Republica Democratică Congo.

Albii ar putea deveni minoritari în SUA

Aproape jumătate, 48%, dintre copiii care s-au născut în2008 în State nu au fost albi, spun sociologii americani, ale cărordate arată că, în 1990, doar 37% dintre copiii aduși pe lume eraude alte rase decât cea caucaziană. Potrivit estimărilor, în 2050,54% din populația țării va fi constituită din minoritari. Ca ocomparație, albii reprezintă acum două treimi din populațiaamericană. Explicația este simplă: a crescut numărul femeilorhispanice tinere emigrate în SUA, iar acestea fac mai mulți copiidecât femeile de alte rase. Astfel, hispanicii de pe continentulnord-american au, în medie, 3 copii, albii – 1,87, afro-americanii- 2,13, iar asiaticii – 2,04. De asemenea, numărul femeilor albedin SUA aflate la vârsta la care pot face copii este în continuăscădere.

ŞOCANT! O fostă campioană a ajuns la 64 de ani să doarmă într-un cimitir: ”Sistemul...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Dieta cu goji și ghimbir. Tot ce trebuie să știi despre această cură
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide