O româncă naște în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă – 3 copii. Cum va arăta România în 2050

O româncă naște în medie 1,3 copii,  o româncă de etnie romă - 3 copii. Cum va arăta România în 2050
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 23:36

Pe măsură ce populația planetei va crește, cea a României vascădea, astfel încât cei care ne vor număra în 2050 se vor opri la15, maximum 16 milioane. Acum suntem 21,4 milioane, spune prof. dr.Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice alAcademiei Române. Calculele lui, datele Institutului Național deStatistică și prognozele ONU și ale Eurostat conduc spre o singurăconcluzie: românii vor deveni din ce în ce mai puțini până lajumătatea secolului.

♦ ÎnEuropa, o femeie naște în medie 1,5 copii, știe prof. dr. VasileGhețău. „Sunt însă țări europene în care fertilitatea, adicănumărul de copii născuți de o femeie în întreaga sa viață, este maimare. În Franța, o femeie dă naștere la doi copii. În Regatul Unit,Irlanda, Danemarca, Suedia și Norvegia, fertilitatea este de 1,8 -2 copii la o femeie”, spune directorul Centrului de CercetăriDemografice. Un posibil motiv pentru fertilitatea crescută dinaceste țări este existența politicilor sociale care încurajeazănatalitatea. „În țările nordice, mama poate pleca repede la lucru,pentru că există un sistem foarte bun de creșe, grădinițe șișcoli”, spune Vasile Ghețău.

♦În România, adaugă el, o femeie naște în medie 1,3 copii.”Toate evoluțiile social-economice din România din ultimii doi aniau influențat natalitatea. Sunt indicii puternice că natalitateas-a micșorat în ultimele 3-4 luni. Și nupțialitatea (n.r. – numărulcăsătoriilor la mia de locuitori) a scăzut în ultima vreme, iaracesta este un factor care influențează natalitatea”,afirmă pro-fesorul Ghețău, care precizează că populația României vaajunge în 2050 la 15-16 milioane de locuitori, din cauzanatalității scăzute și a emigrației.

Populația României în funcție de etnie

♦ Numărulde copii născuți de o femeie este diferit în funcție de etnie,arată datele demografice. Astfel, o româncă de etnie romădă naștere, în medie, la 3 copii, în timp ce o româncă sau oconațională de etnie maghiară au, în medie, 1,2-1,3 copii, aratăVasile Ghețău. Pentru ca o populație să nu îmbătrânească,este nevoie ca o femeie să dea naștere, în medie, la 2,1 copii,potrivit cercetărilor demografice.

♦ Nu existăpână acum niciun indiciu potrivit căruia populația României arputea crește, în viitor, prin imigrație. „Anul acesta au fostalocate străinilor 5.000 de locuri de muncă, față de 8.000 anultrecut. Firește, acest lucru este cauzat de criza economică, darimigrația este în strânsă legătură cu disponibilitatea locurilor demuncă”, crede omul de știință.

Moldova, campioană la natalitate

♦ Înprezent, în România natalitatea este de zece nou-născuți lamia de locuitori, în timp ce mortalitatea este de 12 lamia de locuitori. „Datele arată că, după 2025, vor fi 7 nou-născuțila mia de locuitori, în timp ce mortalitatea va crește la 14 lamie.

Acest lucru se va întâmpla în ciuda creșterii speranței deviață, datorându-se îmbătrânirii populației”, preconizează VasileGhețău. Totodată, dacă acum datele statistice arată că în prezentexistă în România 27 de persoane trecute de 65 de ani la o sută deadulți, la jumătatea secolului vor fi 54 de bătrâni săriți de 65 deani la fiecare o sută de adulți apți de muncă.

♦ „Moldovaa fost dintotdeauna o regiune istorică cu o natalitate peste medianațională, un rezervor de populație”, spune directorul Centrului deCercetări Demografice al Academiei Române. Iar astăzi este la fel.O femeie din Iași sau Vaslui dă naștere, în medie, la 1,6 copii, pecând una din București, Hunedoara, Olt, Gorj, Mehedinți, Brăila sauTeleorman, doar la 1,1.

Totodată, în Iași sporul natural este de +2,9 la mie, pe când înTeleorman este de -9,1 la mie, arată raportul ComisieiPrezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice,publicat în septembrie 2009. „În partea centrală a țării,natalitatea este mai scăzută decât în Moldova, iar în Banat șijudețele din apropierea Bucureștiului – Giurgiu, Teleorman,Călărași – și mai scăzută”, spune Vasile Ghețău.

India va deveni cea mai populată țară din lume, cu 1,7miliarde de locuitori

♦ Potrivitdatelor Biroului de Referințe Demografice din SUA citate de NewYork Times, în lume se nasc în fiecare minut 267 și mor 108 oameni.Astfel, populația lumii va ajunge la 7 miliarde de locuitori dupăjumătatea acestui an. Potrivit estimărilor ONU, până în 2050,numărul pământenilor va trece de 9 miliarde. „Estimările variazăîntre 9 miliarde și 11 miliarde de locuitori, în funcție de cum vaevolua fertilitatea”, spune profesorul Ghețău.
Natalitatea va continua să scadă în țările europene, cea mai marecreștere, la nivel global, înregistrându-se în Africa, Asia,America Latină și Caraibe, conform datelor din 2009 ale Biroului deReferințe Demografice din SUA. Până în 2050, India va deveni țaracu cea mai mare populație, cu un număr estimat de 1,7 miliarde delocuitori, detronând China, care va ajunge la 1,4 miliarde delocuitori.
Statele Unite ale Americii vor ocupa poziția a treia în topul 10 alțărilor, după numărul de locuitori, cu o populație de 439 demilioane. Biroul de Referințe Demografice previzionează că, în2050, Rusia și Japonia vor dispărea din amintitul clasament, locullor fiind luat de Etiopia și Republica Democratică Congo.

Albii ar putea deveni minoritari în SUA

Aproape jumătate, 48%, dintre copiii care s-au născut în2008 în State nu au fost albi, spun sociologii americani, ale cărordate arată că, în 1990, doar 37% dintre copiii aduși pe lume eraude alte rase decât cea caucaziană. Potrivit estimărilor, în 2050,54% din populația țării va fi constituită din minoritari. Ca ocomparație, albii reprezintă acum două treimi din populațiaamericană. Explicația este simplă: a crescut numărul femeilorhispanice tinere emigrate în SUA, iar acestea fac mai mulți copiidecât femeile de alte rase. Astfel, hispanicii de pe continentulnord-american au, în medie, 3 copii, albii – 1,87, afro-americanii- 2,13, iar asiaticii – 2,04. De asemenea, numărul femeilor albedin SUA aflate la vârsta la care pot face copii este în continuăscădere.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Anunț fulger despre pensii. Toți trebuie să verifice! Opt milioane de români sunt vizați
Nicolae Ciucă e distrus. Lovitură imensă de unde nu se aștepta. A făcut sesizare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...