O treime dintre copii sunt sedentari

Redactor:
Mădălina Chițu
O treime dintre copii sunt sedentari
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o treime dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani sunt sedentari.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), otreime dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani suntsedentari.

Specialiștii au monitorizat, în perioada 2003 – 2007, peste70.000 de copii din țările situate în America de Sud și de Nord,Asia, Europa și Estul Mijlociu.

Indiferent de zona din care provin, din țările sărace sau dincele dezvoltate din punct de vedere economic, copiii își petreceautimpul liber în fața televizorului sau a calculatorului, aratăcercetarea citată de Reuters. Specialiștii OMS completează că, înmedie, cei mici petrec trei ore în fața ecranului.

Mai mult, experții au definit că o oră de mișcare zilnic, înafara orelor de sport de la școală, de cinci ori pe săptămână, esteactivitatea fizică adecvată acestei vârste. În același timp,studiul mai arată că un sfert dintre băieți sunt sedentari, fetelefiind chiar mai puțin active. Astfel, 30 la sută dintre adolescentefac prea puțină mișcare sau chiar deloc.

Reprezentanții OMS atrag atenția că sedentarismul afecteazăîntregul organism, atât funcțiile organice, cât și cele psihice,având consecințe directe precum apariția bolilor cardiovascularecauzate de creșterea colesterolului în sânge, lipsa oxigenului înțesuturi, celule și organe, atrofiere musculară, tulburăricardiace, cerebrale, hepatice și renale, obezitate sau chiartulburări ale metabolismului celular ce pot produce o degenerarecanceroasă a celulelor.

Sedentarismul duce și la creșterea nivelului de colesterol însânge. Sursele de colesterol sunt alimentele de proveniențăanimală, oricum organismul uman produce colesterol, iar când meniulconține grăsimi de origine animală, ficatul va fi stimulat săproducă mai mult colesterol.

Ultimele cercetări arată faptul că sedentarismul poate aveaefecte chiar mai periculoase asupra organismului decât fumatul, dincauză că mortalitatea provocată de sedentarism a fost mai maredecât cea provocată de tutun, iar inactivitatea la adolescențipoate duce la apariția unor probleme comportamentale.

Inchide