Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Oamenii ar putea să-și regenereze inima. Cercetătorii americani – optimiști după ce au studiat șoareci nounăscuți

Oamenii ar putea să-și regenereze inima. Cercetătorii americani – optimiști după ce au studiat șoareci nounăscuți
Șoarecii nou-născuți își pot regenera inima, a descoperit un studiu realizat de Universitatea din Texas, citat de BBC, în ediția de vineri

Șoareciinou-născuți își pot regenera inima, a descoperit un studiu realizatde Universitatea din Texas, citat de BBC, în ediția de vineri.Descoperirea le spune cercetătorilor că ar exista posibilitatea cași oamenii să-și poată regenera inima în urma unor traumatismeprecum infarctul.

La o zidupă naștere, șoarecilor li s-a tăiat o bucată din mușchiul inimii.După doar 21 de zile, inima acestora s-a regenerat complet și dupădouă luni organul funcționa la parametrii normali. Când aceeașiprocedură a fost testată pe șoareci în vârsta de o săptămână, inimaacestora nu a putut să se mai refacă. Prin urmare, regenerareaorganului se poate realiza doar la scurt timp după ce șoarecii vin pe lume. Studiul mai sugerează că acestăcapacitate de vindecare provine din proprietățile mușchiului inimiiși nu din populația de celule stem.

Mulțiamfibieni și pești au abilitatea de a-și reînnoi mușchiul inimiichiar și la maturitate. Acest studiu relevă că și mamiferele împartaceastă particularitate, chiar dacă pentru o perioadă mai scurtă avieții lor.

ProfesorulEric Olson, coordonatorul studiului, crede că cercetările viitoarevor demonstra că și oamenii au o capacitate similară, chiar dacămomentan nu sunt programate experimente pe țesutul uman. „Tot ceștim despre dezvoltarea și funcționarea timpurie a inimiișoarecilor este comparabil cu ceea ce se întâmplă la oameni, așa căsuntem destul de încrezători că regenerarea este posibilă și laoameni. Desigur, trebuie demonstrat”, a explicat Olson.

Echipa decercetători se concentrează acum pe descoperirea unei metode de a”retrezi” această capacitate regenerativă și în șoarecii adulți.Miza poate fi refacerea inimii umane în urma unor atacuri de cord.Profesorul Olson admite că mai sunt multe obstacole de trecut. Ceeace funcționează pentru inima cu presiune mică a amfibienilor poatesă nu funcționeze în inima cu o presiune mare și mai multe camere,cum este cea a oamenilor. (Alexandra Pele)

Inchide