Oamenii cavernelor cultivau orez „modificat genetic” acum mai bine de 10.000 de ani

Redactor:
Aura Stan
Un studiu realizat de un grup de cercetători japonezi arată că, încă de acum 10.000 de ani, oamenii cultivau orez modificat genetic, obținut prin încrucișarea unor soiuri diferite ale plantei.

Un studiu realizat de un grup de cercetători japonezi arată că,încă de acum 10.000 de ani, oamenii cultivau orez modificatgenetic, obținut prin încrucișarea unor soiuri diferite aleplantei.

Dr. Masanori Yamasaki și colegiisăi de la Universitatea din Kobe (Japonia) au demonstrat că oameniidin vechime selectau diferite soiuri de orez și le combinausemințele pentru a obține o recoltă mai bună. Rezultatelecercetării au fost deja publicate în „Proceedings of the NationalAcademy of Sciences”. Descoperirea japonezilor a fost făcută după oanaliză a genomului orezului sălbatic și a două subspecii aleacestuia, precizează Daily Mail. În urma unei analize, japonezii audemonstrat ca lungimea tulpinii s-a scurtat prin variațiile care auapărut la nivelul unei gene, numită SD1, aceasta fiind una dintrecele mai importante gene existente în culturile de orez din ultimii50 de ani. În timp, mutațiile lui SD1 au dus la obținerea unui orezcu tulpini mai scurte și mai rezistente, precum și la oproductivitate mai mare de boabe.

Echipa niponă a ajuns la concluziacă oamenii cavernelor erau interesați de înălțimea orezului șiselecționau plante mai scunde, cu trăsături specifice ale geneiSD1. Experții cred că „domesticirea” plantelor implică modificareagenetică a speciilor sălbatice de orez, pentru a crea specii noiconforme cu nevoilor umane. „În timpul procesului de domesticire adiverselor plante, oamenii din vechime foloseau selecțiaartificială, pentru a obține semințe mai bune și fructe de mărimemai mare, sincronizarea creșterii și înfloririi plantelor șireducerea pe cât posibil a risipirii semințelor. Toate acestea audus la schimbarea aspectului plantelor și a altor trăsăturicaracteristice „sindromului de domesticire”, explică cercetătoriide la Universitatea Kobe, din Japonia. Aceste particularități audus la o cultivare mai eficientă, la o productivitate mult mai mareși recolte de orez destinate consumului.

În concluzie, rezultatelecercetării întreprinse de japonezi indică faptul că oamenilor dinvechime nu le erau străine selecția artificială și culturile deorez modificate genetic, deși aceasta este considerată o practicămodernă.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide