Office pe bicicletă: de ce să mergi pe două roți la birou

Redactor:
Elena Hîrțan
Dimineața la 8.30 vreo 200 de bucureșteni îmbrăcați office urcă pe bicicletă și pedalează până la birou. Aceștia vor să facă periodic ziua de mers la serviciu pe două roți. Între timp, vor pedala până la mare, în acest sfârșit de săptămână.

Îmbrăcați la costum, cu cravată și pantalonii călcați la dungă,aproape 200 de bucureșteni merg la serviciu cu bicicleta.Antreprenori sau simpli angajați, toți s-au adunat la 8.30 în PiațaVictoriei la strigarea Junior Chamber Internațional – asociațiatinerilor oameni de afaceri și a mai multor ONG-uri care au inițiatproiectul „Business pe bicicletă”.

Laura Pascu, una dintre tinerele care au participat laeveniment, spune că i se pare foarte cochet să se îmbrace businessși să urce pe două roți, chiar dacă există riscul să fie mușcată decâine sau să o lovească un șofer neatent. „E destul de sigur mersulpe bicicletă. Îmi place cum se uită admirativ lumea, nu atât lamine cât la bicicletă. Merg pe două roți de când mă știu, îmi placesă pedalez și nu mă deranjează decât când văd tot felul de nebuniipe banda de bicicletă: ba un pom, ba un stâlp, ba o căsuță demuncitori, mai nou am văzut un târg de antichități pe banda debicicletă. E destul de trist când văd că unora nu le pasă de acestebenzi. Mă întristează și când văd că oamenii preferă să se enervezeîn trafic. În plus, o problemă pe care o am e că încă se furăbiciclete pentru că nu avem rastele unde să le lăsam. Mi s-aîntâmplat la o terasă să nu mă primească cu bicicleta. Avem încăunele prejudecăți, dar eu sunt optimistă”, ne-a declarat Laura.

De 1 Mai, la mare cu bicicleta

Geo Culda, președintele Asociației „Bate șaua”, spune că deaproape doi ani încearcă să promoveze mersul la serviciu pebicicletă și să atragă cât mai multe companii care să organizezemăcar o zi pe săptămână de venit la muncă pe două roți. Până acum,câteva companii au acceptat să instaleze rastele, la intrarea însediile lor, însă asociația a obținut sprijinul Primăriei Generale,care lucrează la un proiect de hotărâre de consiliu prin care se vaintroduce obligativitatea instalării acestora la sediile tuturorinstituțiilor publice din București.

„Vrem să organizăm cât mai des astfel de întâlniri, prin care săpromovăm beneficiile mersului cu bicicleta și să-i încurajăm pe câtmai mulți să ni se alăture, însă plănuim să organizăm ZiuaBicicletei în fiecare anotimp. Acum ne pregătim să mergem la marepe două roți, de 1 Mai. Sunt înscrise 225 de persoane și încă maisunt solicitări. O să plecăm din Parcul Circului, sâmbătă dimineațala ora 8. Ruta este spre Slobozia, planul fiind să ajungem la marepe 2 mai seara. De acolo, unii se vor întoarce cu bicicleta, alțiicu autocarele. Traseul va fi continuat independent de grup, cumdorește fiecare”, explică Geo.

BikeWalk cu bicicliști de la 4 la 60 de ani

Inițiativa aceasta nu este singulară. Lunar, cei care merg cubicicleta se adună la „BikeWalk”, un marș pe două roți inițiat deun tânăr de 19 ani care visează să se facă săptămânal tururi aleCapitalei pe bicicletă.
„În Paris, în fiecare weekend se face turul orașului, cu ajutorulPoliției. Este foarte bine organizat”, susține Ariel, unul dintreinițiatorii „BikeWalk”.

Acesta spune că acțiunile din București sunt anunțate pewww.bikewalk.ro și pe rețelele de socializare, iar cei 30-40 deoameni adunați inițial s-au înmulțit de la lună la lună, acumdepășind chiar și 450 de bicicliști la o singură întâlnire. „Amrămas surprins, pentru că la întâlnirile acestea vin tot felul depersoane, de la 4 la 60 de ani. Nu avem alt scop decât să scăpăm derutină și să încurajăm mersul pe bicicletă”, ne-a declaratAriel.

Inchide