OSCAR 2012. Cine sunt oamenii care decid filmele câștigătoare

Redactor:
Mădălina Chițu
Gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc duminică, pe 26 februarie, la Teatrul Kodak din Los Angeles

În seara în care vor fi anunțați filmele care au câștigat premiile Oscar 2012 vor curge multe lacrimi de fericire, vor fi multe zâmbete și discursuri, dar când cortina va cădea o singură întrebare rămână: cine sunt membrii Academiei Americane de Film care au votat.

Câștigarea unei statuete de aur crește cota unui actor, aduce industriei cinematografice milioane de euro și prestigiu studiourilor de filmare. Potrivit unei cercetări realizate de publicația Los Angeles Times, decidenții care votează Cel mai bun film, Cea mai bună actriță sau Cel mai bun actor sunt 5.765 la număr și fac parte din Academia Americană de Film sau sunt membri corespondenți. 

Oscarurile se acordă în urma adunării voturilor de la toți membrii Academiei, din care fac parte regizori, actori, producători, editori sau critici de film.

Lista completă a membrilor Academiei nu a fost făcută publică niciodată, însă din cercetarea LA Times reiese că 94% dintre membrii cu drept de vot sunt albi, Studiului mai arată că majoritatea celor care fac parte din Academia Americană de Film sunt bărbați, proporția femeilor fiind de 23%.

Majoritatea decidenților, în proporție de 64%, nu au câștigat niciodată vreun Oscar sau nu au fost niciodată nominalizați la vreo categorie, 19% au fost nominalizați dar nu au câștigat, și doar 14% au plecat acasă cu o statuetă aurie.

În ceea ce privește vârsta persoanelor care decid cine pleacă acasă cu un premiu, doar 14% au sub 50 de ani, restul având o vârstă medie de 62 de ani.

Rezultatele acestui studiu au fost date publicității cu o săptămână înainte de mult-așteptata Gală Oscar și sunt perfect corelate cu statisticile privind angajații din industria showbiz-ului american care este dominată bărbați albi.

Membrii Academiei Americane de Film

Numele personalităților care vor decide cine va lua premiu și cine nu nu este cunoscut nici măcar de actorii nominalizați. „Trebuie să vă spun că nici măcar nu știu cine sunt membrii Academiei”, a declarat într-un interviu actrița Viola Davis – nominalizată la titlul de cea mai bună actriță, datorită rolul din „The Help”.

Cu toate acestea jurnaliștii americani au publicat numele câtorva membri, printre care se numără Tom Hanks, Sidney Poitier, Meryl Streep și Steven Spielberg. Printre decidenți se mai numără și Erik Estrada, Jaclyn Smith și Gavin MacLeod.

Marea majoritate a membrilor Academiei Americane de Film sunt personalități din industria filmului, 50% dintre ei fiind actori care au apărut pe marile ecrane în ultimii doi ani. Printre decidenți se mai numără și persoane care au părăsit lumea filmului de zeci de ani.

Woody Allen (stânga) și Lorenzo Lamas (dreapta)

Woody Allen, unul dintre cei mai cunoscuți regizori americani și câștigătorul a trei premii Oscar de-a lungul carierei sale, nu face parte din Academia Americană de Film, dar actorul Lorenzo Lamas – care a apărut mai mult în telenovele, este unul dintre decidenți.

Jurnaliștii de la Los Angeles Times spun că au stat de vorbă cu Lamas, care le-a declarat că este conștient că nu are ce să caute printre atâtea nume grele din industria cinematografiei.

Unul dintre cei mai bătrâni membri ai Academiei: Connie Sawyer, în vârstă de 99 de ani

Connie Sawyer, de 99 de ani, și este unul dintre cei mai în vârstă membri ai Academiei Americane de Film. Aceasta avea 15 ani în anul 1927 – an în care se relatează povestea din filmul mut și alb-negru „The Artist”. Femeia, care a apărut în filme precum „When Harry Met Sally”, „A view from the Top”, „Promised Land” și „Something”s Gotta Give”, a declarat că nu este pasionată de filmele alb-negru. „Nu ați mai văzut filme vechi. Povestea filmului este una interesantă, dar nu înțeleg de ce se face atâta tevatură în privința acestui film. Astfel de producții sunt ușor de realizat”, a declarat Sawyer, citată de publicația americană.

Connie Sawyer este unul dintre cei mai în vârstă membri ai Academiei Americane de Film

Deși nu a câștigat niciodată vreun Oscar, ea a declarat că nu are regrete în ceea ce privește cariera ei în industria cinematografiei.

Cum se acodă premiile Oscar

Pentru ca un film să fie nominalizat la premiile Academiei Americane de Film trebuie să îndeplinească câteva reguli. Producțiile cinematografice trebuie să fi rulat în Los Angeles în anul precedent, respectiv 2011.  în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie.

O altă regulă pe care producțiile cinematografice trebuie să le respecte este să aibă minimum 40 de minute, cu excepția scurtmetrajelor, și să fie pe role de film de 35 mm, 70 mm sau într-un format digital acceptabil.

Filmele care au premiera sau sunt distibuite în orice alt fel decât pe ecranul unui cinematograf nu sunt luate în considerare în lupta pentru Oscaruri în nicio categorie.

În data de 14 iunie 2011, președintele Academiei Americane de Film, Tom Sherak, a anunțat o serie de schimbări în cadrul categoriilor de la decernarea premiilor din 2012. Categoria „Cel mai bun film” va avea între cinci și zece nominalizări și nu un număr fix ca înainte. În plus, categoria „Cel mai bun film de animație” a devenit una permanentă și nu va mai dispărea din seria categoriilor de la Oscar dacă nu sunt suficiente filme nominalizate.

De asemenea, la categoria „Cel mai bun film documentar” vor putea intra documentare care au apărut în cinematografe între 1 septembrie 2010 și 31 decembrie 2011. Nominalizările de la caterogia „Cele mai bune efecte vizuale”, care va include anul acesta cinci filme, vor fi anunțate cu 10 săptămâni înainte de anunțul oficial al tuturor nominalizărilor. Producătorii trebuie să își înscrie peliculele în competiție, apoi copii ale listei filmelor eligibile sunt trimise membrilor Academiei, care, după ce le vor viziona, vor vota care este cel mai bun film, cea mai bună actriță sau actor. O situație specială o au documentarele, filmele străine sau filmelor de animație, a căror selecție este făcută de comitete speciale, formate din reprezentanți ai tuturor ramurilor industriei cinematografice.

Gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc duminică, pe 26 februarie, la Teatrul Kodak din Los Angeles. Câștigătorii celor mai prestigioase premii ale cinematografiei vor fi anunțați în noaptea dinspre duminică spre luni, începând cu ora 3:00 am (ora României).

Nominalizările la cea de-a 84-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film au fost anunțate în urmă cu aproape o lună.

Citeste aici totul despre FILME OSCAR 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Inchide