OSCAR 2012: filme cu șanse la marele premiu. Irina Nistor mizează pe „The Artist” și „Hugo” și speră într-o șansă pentru filmul românesc „Morgen”

Redactor:
Raluca Ion
OSCAR 2012: filme cu șanse la marele premiu. Irina Nistor mizează pe „The Artist” și „Hugo” și speră într-o șansă pentru filmul românesc „Morgen”
Nominalizările la Oscar vor fi anunțate pe 24 ianuarie, iar ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles, pe 26 februarie.

Filme precum „The Artist”, al lui Michel Hazanavicius, „Hugo”, de Martin Scorsese sau „The Iron Lady”, regizat Phyllida Lloyd, nu au ajuns încă în cinematografele din România, dar se vor regăsi cu siguranță pe lista nominalizărilor la Oscar 2012, care vor fi anunțate pe 24 ianuare. Cel mai probabil se vor alege și cu premii din partea Academiei Americane de film, potrivit criticilor. Pe aceste pelicule mizează și Irina Nistor, care a vorbit despre favoriții săi la Oscarurile din acest an.

Magia din „The Artist” și „Hugo”

Și-ar dori să îl vadă premiat pe „Artistul” lui Hazanavicius, filmul mut-alb negru, care a demonstrat că un regizor poate face magie și fără efecte speciale și tehnologie 3D. „Într-o lume a IMAX-ului și a 3D-ului, Hazanavicius a obținut magie, fără tertipuri, fără efecte speciale”, spune Irina Nistor.

„The Artist” ar trebui, în opinia ei, să împartă premiile cu un film care beneficiază din plin de magia celor trei dimensiuni și care îl are în prim plan pe George Melies, inventatorul efectelor speciale – „Hugo”.

„Este o poveste superbă, a unui băiețel care se întâlnește cu George Melies, unul dintre părinții cinema-ului. Melies, după ce a oferit tot ce putea oferi cinematografiei mondiale a sfârșit trist, ajungând să vândă tot felul de prostii pe peronul gării. În viața lui, apar doi copii care se jucau pe peronul gării. E un film cu un anumit tip de mister, care mi-a adus aminte de E.T”, continuă Irina Nistor.

În ceea ce privește trofeul pentru Cea mai bună actriță, Merryl Streep are toate șansele să îl obțină pentru rolul din „The Iron Lady”, în care a intrat în pielea premierului Margaret Thatcher, supranumită Doamna de fier.

Iar Irina Nistor i-ar înmâna trofeul pentru cel mai bun actor lui Jean Dujardin, protagonistul din „The Artist”.

„The Tree of Life”, o speculație obositoare și incoerentă

Crede însă că Academia Americană de film i-ar putea acorda lui Brad Pitt acest trofeu, pentru prestația din „Moneyball- Arta de a învinge”. „Este mult mai bun în acest rol decât în „The Tree of Life” al lui Terrence Malick. În afară de imagine, nimic din „The Tree of Life” nu merită premiat, e o speculație obositoare și incoerentă. Iar când apar dinozaurii suntem deja în desene animate”, crede Irina Nistor.

Speranțe pentru „Morgen”

Speră că Acacemia americană de film va include pe lista nominalizărilor la Cel mai bun film străin și pelicula românească „Morgen”, a lui Marian Crișan. „Filmul a fost mai bine primit în străinătate decât în România. E un film care are toate ingredientele ca să tenteze, o țară pe care ei consideră exotică, în care trăiesc mai multe etnii. E un film care are șanse, cu condiția ca să îl vadă. Pentru că au fost extrem de nedrepți cu „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” sper să aibă remușcări și să vrea să vadă ce au mai făcut românii”, își dorește criticul de film.

Nominalizările la Oscar vor fi anunțate pe 24 ianuarie, iar ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles, pe 26 februarie.

Inchide