Ana Obretin
23.04.2012
Magazin

OSCAR 2012. Filmele și actorii care se bat pentru premiile Academiei

OSCAR 2012. Filmele și actorii care se bat pentru premiile Academiei
Lungmetrajul francez "The Artist", favorit la cea de-a 84-a gală Oscar, care va avea loc duminică, la Los Angeles, speră să își încheie victorios sezonul de premii obținând o statuetă la categoria "cel mai bun film"

Lungmetrajul francez „The Artist”, favorit la cea de-a 84-a gală Oscar, care va avea loc duminică, la Los Angeles, speră să își încheie victorios sezonul de premii obținând o statuetă la categoria „cel mai bun film”, după un parcurs inedit pentru o peliculă care nu este anglo-saxonă, potrivit AFP.

După ce a cucerit publicul și criticii de la Hollywood, filmul mut alb-negru semnat de Michel Hazanavicius speră să obțină câteva premii din partea membrilor Academiei americane, care l-au nominalizat la zece categorii, imediat după „Hugo”, de Martin Scorsese, selecționat la 11 categorii.

„The Artist” concurează pentru premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal (Jean Dujardin), cea mai bună actriță în rol secundar (Bérénice Bejo), cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun montaj, cea mai bună imagine, cele mai bune costume și cele mai bune decoruri.

Aceasta este pentru prima dată când un film francez obține atâtea nominalizări. Iar dacă ar obține premiul Oscar pentru cel mai bun film, ar fi o premieră în istoria acestor distincții, oferite de obicei unor opere anglo-saxone.

Oscarurile încheie sezonul marilor premii cinematografice, dominat până în prezent de „The Artist”, care a primit, printre altele, trei Globuri de Aur, șapte BAFTA, un Goya și numeroase trofee decernate de asociațiile de profesioniști din domeniu. „The Artist” este totodată nominalizat la zece premii César – gala va avea loc vineri seară – și la cinci premii Spirit Awards – decernate sâmbătă.

Pentru Oscarul pentru cel mai bun film au fost nominalizate anul acesta: „Calul de luptă/ War Horse”, de Steven Spielberg, „Hugo”, de Martin Scorsese, „Miezul nopții în Paris/ Midnight in Paris”, de Woody Allen, „Pomul vieții/ The Tree of Life”, de Terrence Malick, „Extremely loud and incredibly close”, de Stephen Daldry, „Moneyball: Arta de a învinge/ Moneyball”, de Bennett Miller, „Descendenții/ The Descendants”, de Alexander Payne, și „Culoarea sentimentelor/ The Help”, de Tate Taylor.
În cursul unei seri care va include numeroase numere artistice, printre care și unul al Cirque du Soleil, vor fi invitate pe scenă să deschidă plicurile cu numele câștigătorilor staruri precum Ben Stiller, Bradley Cooper, Penelope Cruz, Angelina Jolie, Cameron Diaz, Tom Cruise, Tom Hanks și Jennifer Lopez.

În ceea ce privește actorii în rol principal, starul filmului „The Artist”, Jean Dujardin, îi are drept concurenți pe George Clooney („The Descendants”), Brad Pitt („Moneyball”), Demián Bichir („A Better Life”) și Gary Oldman („Tinker Taylor Soldier Spy”).
Meryl Streep ar putea să-și transforme în statuetă cea de-a 17-a nominalizare – un record -, cu rolul lui Margaret Thatcher din „The Iron Lady”, cu condiția ca Glenn Close, niciodată recompensată, să nu-i sufle Oscarul pentru rolul său din „Albert Nobbs”. Viola Davis, starul filmului „The Help”, este și ea o concurentă serioasă. La categoria „cea mai bună actriță în rol principal” au mai fost nominalizate Rooney Mara („The Girl With the Dragon Tattoo”) și Michelle Williams („My Week with Marilyn”).
Favoriții categoriilor de interpretare secundare par a fi Christopher Plummer (pentru „Beginners”) și Octavia Spencer (pentru „The Help”), cei doi obținând până în prezent majoritatea trofeelor din acest sezon hollywoodian.

În ceea ce privește Oscarul pentru cel mai bun film străin, „Nader and Simin, A Separation” (Iran) pare a fi favoritul.
După ce Eddie Murphy a renunțat la rolul de prezentator al acestei gale – în urma comentariilor homofobe ale producătorului Brett Ratner, eliminat de Academia americană -, veteranul Billy Crystal va fi, pentru a noua oară, gazda evenimentului, în speranța că va alunga amintirea unei ceremonii 2011 foarte ternă.

În ceea ce privește amfiteatrul unde va avea loc ceremonia, acesta a fost rebotezat, după ce contractul dintre proprietari și sponsorul Kodak – aflat în faliment – a fost rupt. În prezent, amfiteatrul se numește Hollywood and Highland Center.

Citeste aici totul despre FILME OSCAR 2012

 
Inchide