• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

OSCAR 2012 în cifre. Tot ce trebuie să știi despre premiile Academiei, de la filme nominalizate la greutatea unei statuete

OSCAR 2012 în cifre. Tot ce trebuie să știi despre premiile Academiei, de la filme nominalizate la greutatea unei statuete
Cea de-a 84-a ediție a premiilor Oscar, care vor fi decernate duminică, la Hollywood and Highland Center din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii demne de remarcat

Cea de-a 84-a ediție a premiilor Oscar, care vor fi decernate duminică, la Hollywood and Highland Center din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii demne de remarcat, potrivit AFP.

Dublu nominalizat la categoria „cea mai bună coloană sonoră”, anul acesta, pentru „Calul de luptă/ War Horse” și „Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului/ The Adventures of Tintin”, John Williams adună în prezent 47 de nominalizări la Oscar.

Doar Walt Disney a obținut mai multe – 59, dintre care un record de patru în același an. Podiumul este completat de Woody Allen, care a obținut pe parcursul carierei sale 23 de nominalizări, dintre care două anul acesta, pentru „Miezul nopții în Paris/ Midnight in Paris„.

Kathleen Kennedy și Steven Spielberg sunt producătorii cu cele mai multe nominalizări la Oscar („la categoria cel mai bun film”), fiecare cu șapte nominalizări.

Woody Allen l-a depășit anul acesta pe Billy Wilder în topul artiștilor nominalizați pentru scenariul și regia aceluiași film. Astfel, Allen a fost dublu nominalizat la aceste categorii de șapte ori.

Filmul iranian „Nader și Simin, o despărțire” este primul scenariu în limba persană nominalizat la Oscar. Pentru a doua oară în cariera sa, George Clooney a fost nominalizat la două categorii diferite pentru două filme diferite: „cel mai bun actor” („Descendenții”) și „cel mai bun scenariu adaptat” („Ziua trădătorilor/ The Ides of March”).

În 2005, el concura pentru Oscarul pentru cel mai bun rol secundar („Syriana”) și pentru cel mai bun scenariu original („Noapte bună și noroc/ Good Night and Good Luck”).

Meryl Streep este actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar – 17. Ea este urmată în top de Katharine Hepburn și Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori. Streep a început această serie în 1979, cu „Vânătorul de cerbi”, primul ei rol pe marele ecran. Anul următor, Streep a primit premiul Oscar pentru rolul din „Kramer contra Kramer”, iar apoi, în 1983, un alt premiu Oscar pentru prestația din „Alegerea Sophiei”.

În categoriile de interpretare, nouă sunt selecționați pentru prima dată, în timp ce doi artiști (George Clooney și Meryl Streep) au primit deja acest premiu. O singură actriță, Michelle Williams, este pentru a doua oară consecutiv nominalizată, după ce anul trecut a fost selecționată pentru rolul din „Blue Valentine”.

„Pina” de Wim Wenders este primul documentar în 3D nominalizat la Oscaruri. Și istoria premiilor Oscar este marcată de cifre și fapte insolite:

3.400 este numărul de locuri din teatrul Hollywood and Highland Center (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.

1929 este anul primei ediții a premiilor Oscar, la doi ani după înființarea Academiei de film americane – The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

1.500 este numărul jurnaliștilor și angajaților din mass-media acreditați la Oscar.

300 este numărul fericiților câștigători, aleși prin tragere la sorți, ai locurilor de lângă covorul roșu pe care vor defila celebritățile.

80 de ani este vârsta Jessicăi Tandy, în momentul în care a obținut premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, în 1990, pentru rolul din „Șoferul doamnei Daisy”.

24 este numărul categoriilor de premii – cu excepția celor pentru întreaga carieră -, însă pot exista mai mulți câștigători în cadrul unei singure categorii.

36 este recordul selecțiilor la categoria cel mai bun film străin, deținut de Franța.

13 este recordul de premii Oscar obținute la categoria „cel mai bun film străin”, deținut de Italia. Franța se situează pe locul al doilea, cu 12.

19 este recordul de nominalizări la Oscar, deloc de invidiat, deținut de inginerul de sunet Kevin O’Connel, care nu a obținut niciodată acest trofeu.

14 este recordul nominalizărilor obținute de un film, deținut ex-aequo de „Totul despre Eva” (1951) și „Titanic” (1998).

12 este recordul nominalizărilor la categoria celui mai bun regizor, deținut de William Wyler.

11 este recordul premiilor Oscar obținute de un film, deținut la egalitate de „Ben-Hur”, „Titanic” și „Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui”.

10 ani este vârsta celei mai tinere actrițe care a obținut vreodată un premiu Oscar: Tatum O’Neal, în 1974.

6 ani este vârsta celei mai tinere actrițe care a obținut un premiu Oscar onorific: Shirley Temple, în 1935.

4 este numărul premiilor Oscar câștigate de Katharine Hepburn.

4 este numărul maxim de premii Oscar primite de un regizor în întreaga lui carieră – John Ford.

3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar.

Citește aici totul despre FILME OSCAR 2012

 

 

 

×
Inchide