Osteoporoza se instalează în adolescență, dar se manifestă la vârste înaintate

Osteoporoza se instalează în adolescență, dar se manifestă la vârste înaintate
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 12:10

Osteoporoza este a treia cauză de mortalitate în țărilecivilizate, afectând în prezent peste 200 de milioane de oameni lanivel global. Potrivit medicilor, boala se instalează înadolescență, dar se manifestă la vârste înaintate, afectând în ceamai mare măsură femeile aflate la menopauză. Oasele își pierd dindensitate, devenind fragile și determinând apariția fracturilor. Încazurile cele mai grave, un simplu strănut poate determina ofractură osoasă, avertizează specialiștii.

Datele statistice mai arată că una din trei femei și unul dincinci bărbați suferă de această afecțiune. La noi în țară, aproape1,5 milioane de români sunt afectați de osteoporoză, aproximativ 88la sută sunt femei. Medicii precizează că numai 10 la sută dintrecazuri sunt tratate.

Medicament care previne și tratează boala

Prevenția este foarte importantă, indică specialiștii, deoarecemasa osoasă pierdută odată cu instalarea bolii, nu va mai putea firecâștigată complet prin medicație. Astfel, dieta bogată în calciuși nutrienți, renunțarea la fumat și alcool în exces și vigilențăîn administrarea medicamentelor care afectează sistemul osos suntmijloace eficiente de luptă împotriva osteoporozei. „România esteuna dintre țările care înregistrează un deficit de vitamina D.Calciul nu poate fi absorbit de către oase fără vitamina D, astfelcă un regim alimentar bogat în vitamina D scade prevalența acesteiboli. Boala este mai des întâlnită în rândul femeilor de 65 de aniși a bărbaților trecuți de 70 de ani”, spune conf. dr. CătălinaPoiană. Medicul completează că măsurarea densității osoase regulateste o altă măsură de prevenție a acestei boli.

Recent pe piața farmaceutică din România s-a lansat un noumedicament ce are capacitatea de a preveni și trata osteoporoza.Potrivit producătorului, numeroasele studii clinice, realizate peun eșantion de 45.000 de pacienți, au arătat că produsul reducesemnificativ riscul de fractură vertebrală și menține calitateavieții la femei în postmenopauză. Efectul se instalează rapid,riscul de fractură clinică vertebrală diminuându-se cu 68 la sută,după primul an de tratament. Fractura vertebrală reprezintă cel maifrecvent tip de fractură ce apare în primii ani postmenopauză,precizează medicii.

De asemenea, studiile clinice au mai arătat că medicamentulîmbunătățește densitatea osoasă, reducerea cu 88 la sută a risculuide fracturi vertebrale multiple, la femei fără fracturipreexistente, după patru ani de tratament, reducerea cu 72 la sutăa incidenței cancerului mamar invaziv și nu determină sângerărivaginale, hiperplazie sau cancer de endometru. Produsul este binetolerat gastrointestinal și diminuează colesterolul rău dinorganism.

Medicamentul este inclus în programul național al MinisteruluiSănătății, acesta putând fi compensat 50 la sută. Prețul întreg alprodusului este de 124 de ron.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa a trimis o scrisoare părinților fetei
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Se schimbă banii urgent! De când se face trecerea la euro şi se renunţă la...
România plânge! O mare artistă a țării a trecut în neființă. Doliu uriaș
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...