Osteoporoza se instalează în adolescență, dar se manifestă la vârste înaintate

Osteoporoza se instalează în adolescență, dar se manifestă la vârste înaintate
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 12:10

Osteoporoza este a treia cauză de mortalitate în țărilecivilizate, afectând în prezent peste 200 de milioane de oameni lanivel global. Potrivit medicilor, boala se instalează înadolescență, dar se manifestă la vârste înaintate, afectând în ceamai mare măsură femeile aflate la menopauză. Oasele își pierd dindensitate, devenind fragile și determinând apariția fracturilor. Încazurile cele mai grave, un simplu strănut poate determina ofractură osoasă, avertizează specialiștii.

Datele statistice mai arată că una din trei femei și unul dincinci bărbați suferă de această afecțiune. La noi în țară, aproape1,5 milioane de români sunt afectați de osteoporoză, aproximativ 88la sută sunt femei. Medicii precizează că numai 10 la sută dintrecazuri sunt tratate.

Medicament care previne și tratează boala

Prevenția este foarte importantă, indică specialiștii, deoarecemasa osoasă pierdută odată cu instalarea bolii, nu va mai putea firecâștigată complet prin medicație. Astfel, dieta bogată în calciuși nutrienți, renunțarea la fumat și alcool în exces și vigilențăîn administrarea medicamentelor care afectează sistemul osos suntmijloace eficiente de luptă împotriva osteoporozei. „România esteuna dintre țările care înregistrează un deficit de vitamina D.Calciul nu poate fi absorbit de către oase fără vitamina D, astfelcă un regim alimentar bogat în vitamina D scade prevalența acesteiboli. Boala este mai des întâlnită în rândul femeilor de 65 de aniși a bărbaților trecuți de 70 de ani”, spune conf. dr. CătălinaPoiană. Medicul completează că măsurarea densității osoase regulateste o altă măsură de prevenție a acestei boli.

Recent pe piața farmaceutică din România s-a lansat un noumedicament ce are capacitatea de a preveni și trata osteoporoza.Potrivit producătorului, numeroasele studii clinice, realizate peun eșantion de 45.000 de pacienți, au arătat că produsul reducesemnificativ riscul de fractură vertebrală și menține calitateavieții la femei în postmenopauză. Efectul se instalează rapid,riscul de fractură clinică vertebrală diminuându-se cu 68 la sută,după primul an de tratament. Fractura vertebrală reprezintă cel maifrecvent tip de fractură ce apare în primii ani postmenopauză,precizează medicii.

De asemenea, studiile clinice au mai arătat că medicamentulîmbunătățește densitatea osoasă, reducerea cu 88 la sută a risculuide fracturi vertebrale multiple, la femei fără fracturipreexistente, după patru ani de tratament, reducerea cu 72 la sutăa incidenței cancerului mamar invaziv și nu determină sângerărivaginale, hiperplazie sau cancer de endometru. Produsul este binetolerat gastrointestinal și diminuează colesterolul rău dinorganism.

Medicamentul este inclus în programul național al MinisteruluiSănătății, acesta putând fi compensat 50 la sută. Prețul întreg alprodusului este de 124 de ron.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Fiica lui Ion Țiriac, imagini în costume de baie minuscule!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
INTERVIU cu DEPUTATUL PSD, Lucian LUNGOCI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
ȘOCUL ANULUI de la PFIZER: Șeful companiei a anunțat ce urmează să se întâmple
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...