Pare un bătrân obișnuit, dar trecutul său este pătat cu sânge. Când va începe procesul „contabilului morții” de la Auschwitz

Redactor:
Gaidau Ion
Fostul contabil de la Auschwitz, Oskar Gröning, care va împlini 94 de ani pe 10 iunie, va compărea începând de marți și până la sfârșitul lui iulie în fața justiției germane, fiind, probabil, ultimul militar din Al Treilea Reich care va răspunde pentru crime de război, relatează 20minutes.fr.

Oskar Gröning va fi audiat, la Tribunalul din Luneburg, în nordul Germaniei, pentru „complicitate la crime grave”.

El a lucrat la Auschwitz între 16 mai și 11 iulie 1944, perioadă de timp în care aproape 425.000 de mii de persoane au fost aduse în acest lagăr de concentrare din Polonia ocupată, dintre care cel puțin 300.000 au fost exterminate în camerele de gazare.

Conform acuzării, el era conștient că prizonierii declarați inapți „erau uciși direct după ce intrau în camerele de gazare de la Auschwitz”.

Cincizeci și cinci de părți civile, în mare parte supraviețuitori și membri de familie ai unora dintre victime, vor participa la audieri.

 

Potrivit istoricului Andreas Sander, doar 6.656 de naziști au fost condamnați începând din 1945, 91 la sută dintre sentințele de condamnare fiind sub cinci ani de închisoare. Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei din Europa, au fost ucise între 1940 și 1945 în lagărul Auschwitz-Birkenau.

Inchide