Pericole pentru organism în perioada de iarnă cauzate de frig, gheață și zăpadă

Redactor:
Diana Bahrin
Pericole pentru organism în perioada de iarnă cauzate de frig, gheață și zăpadă
Apariția primilor fulgi de nea și a poleiului ne determină să ne confruntăm nu doar cu disconfortul temperaturilor scăzute, ci și cu un risc crescut de accidentări. Astfel, mersul și plimbatul, activități aparent simple în restul anului, devin acum o adevărată provocare.

Se recomandă astfel o atenție sporită în această perioada pentru a evita alunecarea, căderea și chiar rănirea. De asemenea, fiecare dintre noi ar trebui să știe care sunt principalele riscuri la care este expus iarnă, cum să le prevină și cum se poate recupera dacă totuși a căzut pradă unor astfel de incidente.

Frigul 

„Atunci când organismul nostru trece de la o temperatura ridicată, la o temperatura scăzută și persistă într-un mediu sub zero grade, organismul se va apăra, producând două reacții: contracturi musculare repetate, determinând apariția tremuratului sau o contracție musculară permanentă, determinând apariția stării de hipertonie, respectiv de permanentă încordare, ce se traduce prin dureri de o intensitate foarte mare la nivelul mușchilor”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Totodată, acesta ne sfătuiește să evităm astfel de situații, iar dacă totuși ne vom confruntă cu ele, să știm că există metode de recuperare medicală eficiente pentru aceste cazuri, care au că scop scăderea tonusului acelui mușchi prin stretching activ global, terapie manuală, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie, ultrasunet, dar și kinesiotaping, care va continua acasă munca depusă de fizioterapeut.

Citește în continuare pe Csid.ro.

Inchide