• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Peste 60% dintre români nu merg la dentist. Cum îți poți menține dantura sănătoasă cu ajutorul dietei

Peste 60% dintre români nu merg la dentist. Cum îți poți menține dantura sănătoasă cu ajutorul dietei
Medicii susțin că o combinație între dinți sănătoși și albi este rezultatul unei diete echilibrate, în niciun caz al ședințelor de „înfrumusețare" la un cabinet stomatologic

Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sănătatea oralăarată că 66% dintre conaționali nu merg la dentist nici măcar odată pe an. Acest studiu ne clasează pe ultimul loc în Europa lacapitolul sănătate orală.
Românii își motivează absența dintr-un cabinet stomatologicmenționând că prețul controalelor și al tratamentelor dentare estedestul de ridicat. De asemenea, 33 la sută dintre conaționali nuiau în serios problemele dentare, iar 16 la sută consideră că nu aunevoie de o intervenție stomatologică deoarece poartă proteze.

Spre deosebire de români, studiul arată că 83 la sută dintreolandezi au fost cel puțin o dată pe an la medicul stomatolog,urmați de danezi – 78 la sută, luxemburghezi – 77 la sută șigermani – 77 la sută. Francezii merg la dentist într-un procent de52 la sută, arată Eurobarometrul. Potrivit cercetării, jumătatedintre europeni au declarat că au fost la dentist pentru un controlde rutină sau pentru detartrare. O treime dintre ei au mers pentruun tratament banal și aproape un european din cinci, pentru untratament de urgență.

Citricele protejează gingiile

Medicii stomatologi spun că, dacă ne dorim dinți sănătoși și unzâmbet de invidiat, trebuie să fim atenți la alimentele pe care lemâncăm. Specialiștii susțin că o combinație între dinți sănătoși șialbi este rezultatul unei diete echilibrate, în niciun caz alședințelor de „înfrumusețare” la un cabinet stomatologic.

Fructele și legumele, în special cele consistente, tari, curățădantura după o masă copioasă. „Sunt situații în care nu putem apelala periajul dinților și atunci este indicat să consumăm la desertun măr, o pară sau o gutuie, deoarece aceste alimente ajută lacurățarea dinților”, spune medicul stomatolog Stela Nicolaescu.Medicul precizează că morcovul este recomandat după ce am mâncatalimente „lipicioase”, cum ar fi mămăliga sau piureul decartofi.

Datorită conținutului bogat în vitamina C, citricele asigură osănătate mai bună a gingiilor. Astfel, lămâile, portocalele și kiwieste de preferat să le consumăm seara. „Sucul de lămâie amestecatcu un vârf de lingură de bicarbonat și folosit în locul pastei dedinți, la o jumătate de oră după periajul de seară, oferă dințiloro curățire aparte”, spune dr. Nicolaescu. Stomatologul spune căexistă o singură contraindicație în cazul citricelor: acesteatrebuie mâncate după cel puțin o jumătate de oră după periaj,deoarece sunt acide și pot distruge smalțul dinților.

Lactatele au și ele un efect benefic asupra danturii, deoarececonțin calciu. „Ele trebuie evitate, timp de 24 de ore, doar dacăun pacient a suferit o extracție, pentru că întârzie cicatrizarearănii”, adaugă stomatologul Nicolaescu.

Ceapa are un rol esențial pentru sănătatea dinților, deoareceleguma este considerată de către medici un antiseptic al cavitățiibucale.

Alimentele acide deminerali­zează smalțul dinților, ducând laapa­riția sensibilității dentare la cald, rece sau dulce. Sucurilede roșii sau de portocale și lămâile sunt printre cele mai acide.Medicul spune că efectul negativ al acestora poate fi evitat dacănu le mănânci înainte sau imediat după periajul dentar.

Inchide