Poluarea din China, o problemă care se vede din spațiu

Redactor:
Laura Holban
NASA a făcut publică o fotografie realizată din spațiu, deasupra Chinei, țara fiind acoperită de un strat gros ca de ceață. Explicația oamenilor de știință: acesta este aburul format din cauza poluării care acoperă cerul de deasupra nordului Chinei.

NASA a făcut publică o fotografie realizată din spațiu, în care se poate vedea că deasupra Chinei plutește un strat gros ca de ceață. Explicația: poluarea masivă din nordul Chinei. Situația este atât de gravă încât vizibilitatea a scăzut la 200 de metri, iar pe aeroportul din Beijing au trebuit anulate 43 de zboruri și amânate alte 80, notează portalul Gizmodo.com.

Primul instantaneu realizat de satelitul Aqua al NASA arată situația din 10 ianuarie: nordul Chinei este acoperit de un nor gros cenușiu, iar din loc în loc pot fi observate pete albe de ceață. Un al doilea instantaneu a fost surprins a doua zi, când norul gros dispăruse, cel mai probabil purtat de vânt.

Foto: NASA. A doua zi, după ce norul a dispărut de deasupra Chinei.

Potrivit Observatorului terestru al NASA, norul este predominant format din două tipuri de particule, PM10 și PM2.5. Aceste particule sunt formate din praf, lichide și funingine ridicată în atmosferă, provenind de la carburanții mașinilor.

Aceste particule, care cauzează probleme respiratorii și boli pulmonare, semnalează o problemă foarte gravă. Densitatea PM10 era de 560 micrograme pe metru cub de aer, ținând cont că în SUA, limita admisă a densității acestei particule este de 150 micrograme pe metru cub de aer. China plănuiește să înceapă o monitorizare a particulei PM2.5 abia din 2016.

Inchide