Postul alimentar – între beneficiul detoxifierii și riscul luării în greutate

Redactor:
Mădălina Chițu
Postul alimentar – între beneficiul detoxifierii și riscul luării în greutate
Postul ajută la reechilibrarea organismului și la eliminarea toxinelor acumulate în corp, spun medicii nutriționiști. Aceștia atrag însă atenția că postul nu presupune doar abținerea de la alimentele din carne sau provenite de la animale, precum laptele și ouăle.

Postul ajută la reechilibrarea organismului și la eliminareatoxinelor acumulate în corp, spun medicii nutriționiști. Aceștiaatrag atenția că postul nu presupune doar abținerea de laalimentele din carne sau provenite de la animale, precum laptele șiouăle. Ei recomandă în primul rând o hidratare corectă aorganismului: 1,5-2 litri de apă pe zi, pentru că procesul dedetoxifiere nu se poate realiza dacă avem un aport hidric redus,necorespunzător nevoilor organismului. O hidratare insuficientăfavorizează intoxicarea cu propriile toxine metabolice.

„Lichidele le putem lua și din supe sau sucuri. În plus, pentruca dieta de detoxifiere să ofere beneficiile dorite asupraorganismului, este indicat să mâncăm cereale integrale, fructe șilegume proaspete. Proteinele ni le putem lua din nuci, alune,fistic sau migdale, pentru a mai putea echilibra necesarul zilnic”,spune dr. Livia Nena, bio-nutriționist. Specialistul spune că aceststil alimentar este chiar necesar pentru fiecare dintre noi și îlrecomandă de două ori pe an.

Risc de luare în greutate

Medicii spun că este interpretată greșit ideea potrivit căreiadacă ținem post slăbim, deoarece, de cele mai multe ori, pentru acompensa, alegem alimente bogate în kilocalorii. Astfel, nelipsitahalva de la micul dejun conține la suta de grame între 564-584kilocalorii. În plus, suntem tentați ca în perioadele de post sămâncăm cât mai multă pâine, paste, nuci și alune. Astfel, 30 degrame de pâine au 70 de kilocalorii, 30 de grame de covrigei – unpumn – 100 de kilocalorii, 3 linguri de orez fiert sau pastefăinoase – 40 de grame – conțin 150 de kilocalorii, mămăliga – 60de grame – 190 de kilocalorii, 30 de grame de alune, nuci, fisticsau migdale conțin 180 de kilocalorii.

„Proteina vegetală este sănătoasă, dar pentru ca organismul săprimească doza zilnică necesară trebuie să mâncăm mai mult. Oporție de piept de pui conține aceeași cantitate de proteine ca șio jumătate de kilogram de alune”, completează biologul Nena.

Specialistul spune că, din punctul ei de vedere, copiii până în12 – 14 ani nu trebuie să urmeze o astfel de dietă. „Copiii sunt înprim proces de dezvoltare. Organismul lor are nevoie, zilnic, deproteină animală, luată din produse lactate sau ouă”, menționeazăbiologul. Același lucru este valabil și în cazul femeilorînsărcinate, în organismul cărora se dezvoltă o altă viață. „Înperioada sarcinii, femeia are nevoie de o cantitate mai mare deproteine decât în mod normal”, subliniază dr. Livia Nena.

Bolnavii cronici pot ține post doar sub strictasupraveghere a medicului

Persoanele care suferă de boli hepatice cronice, au afecțiunicardiovasculare sau diabet trebuie să se adreseze unui medicspecialist înainte de a ține post. „Organismul acestor persoaneeste slăbit. O astfel de dietă le-ar pune viața în pericol. Esteindicat ca, înainte de a ține post, să meargă la mediculspecialist, iar acesta să îi recomande anumite alimente care arputea oferi organismului aceleași beneficii ca și alimentele deorigine animală. În plus, pacientul trebuie monitorizat pe întreagaperioadă”, conchide biologul Nena.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Calendar ortodox 2 octombrie 2020. Sărbătorim un sfânt care înlătură vrăjile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide