Postul alimentar – între riscul de malnutriție și detoxifiere

Redactor:
Mădălina Chițu
Postul alimentar – între riscul de malnutriție și detoxifiere
Postul poate duce la apariția malnutriției proteice, deoarece carnea și produsele animale sunt o sursă importantă de proteine, atrag atenția medicii nutriționiști.

Postul poate duce la apariția malnutriției proteice, deoarececarnea și produsele animale sunt o sursă importantă de proteine,atrag atenția medicii nutriționiști. De asemenea, specialiștiisubliniază că adoptarea unei astfel de diete poate duce și laapariția anemiilor și a deficitului de vitamine din organism.Abținerea, chiar și pentru două săptămâni, de la astfel depreparate duce la apariția unui dezechilibru al metabolismului,specifică specialiștii.

Hidratarea adecvată accelerează eliminareatoxinelor

Pentru a evita malnutriția, nutriționiștii recomandă persoanelorcare doresc să țină post să includă în dietă surse naturale deproteine, precum nuci, alune, migdale, fistic, semințe, care suntbogate în proteine și grăsimi de origine vegetală.

Grăsimile bune din aceste fructe sunt acizii grași Omega 3 șiOmega 9, recunoscuți pentru rolul important în reducereacolesterolului și prevenirea bolilor de inimă, bolilorneurodegenerative.

Postul ajută la reechilibrarea organismului și la eliminareatoxinelor acumulate în corp, spun medicii nutriționiști. Aceștiaatrag atenția că postul nu presupune doar abținerea de laalimentele din carne sau provenite de la animale, precum laptele șiouăle. Ei recomandă în primul rând o hidratare corectă aorganismului: 1,5-2 litri de apă pe zi, pentru că procesul dedetoxifiere să se poată realiza. „Pentru ca dieta de detoxifiere săofere beneficiile dorite asupra organismului este indicat să mâncămcereale integrale, fructe și legume proaspete”, spunebio-nutriționistul Livia Nena.

Bolnavii trebuie să consulte medicul înainte de a ținepost

Medicul nutriționist Ciprian Constan­tin de la Fundația pentruAlimentație Sănătoasă susține că abținerea de la carne șipreparatele animale trebuie făcută de persoanele sănătoase.

„Pacienții care suferă de boli consumptive, cum ar fineoplaziile sau anemia, nu trebuie să facă acest lucru. Acestorpersoane li se agravează starea de sănătate dacă nu consumăproteine de înaltă calitate. Nici în cazul copiilor nu este indicatsă fie adoptată o astfel de dietă, pentru că le afectează procesulcreșterii. O altă categorie care nu ar trebui să țină post este ceaa vârstnicilor, pentru că o dată cu trecerea timpului pot apăreaanumite boli, iar o alimentație neadecvată duce la înrăutățireaafecțiunii”, avertizează dr. Ciprian Constantin. Mediciinutriționiști precizează că persoanele care doresc să țină posttrebuie mai întâi să consulte un specialist, pentru a vedea dacă oalimentație săracă în proteine le poate afecta sănătatea.

Preotul Dinu Pompiliu spune că postul nu are scopul de adistruge sănătatea. „Postul alimentar este necesar sănătățiitrupului. Prelungește viața și schimbă metabolismul. Preotul poateda dezlegare de la post copiilor, femeilor însărcinate șipersoanelor care suferă de boli cronice. De exemplu, un diabetic nutrebuie să renunțe la carne, deoarece riscul de a face crize dediabet este destul de mare”, spune preotul.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide