Postul Paștelui, cel mai aspru de peste an, începe luni și durează 40 de zile

Redactor:
Elvira Gheorghita
Postul Paștelui, cel mai aspru de peste an, începe luni și durează 40 de zile
Postul de 40 de zile al Paștelui a început luni și este cel mai aspru de peste an, fără carne și lactate, având doar două zile de dezlegare la pește, în 25 martie, de Buna Vestire și în 8 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile.

Postul de 40 de zile al Paștelui a început luni și este cel mai aspru de peste an, fără carne și lactate, având doar două zile de dezlegare la pește, în 25 martie, de Buna Vestire și în 8 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.

Postul Paștelui este fără carne și lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la pește, față de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la pește. De asemenea, în Postul Paștelui, în fiecare sâmbătă are loc pomenirea morților.

„Dacă postul nu este liber acceptat, el nu este de mare folos duhovnicesc, ci este perceput ca o înfometare forțată. De aceea, fiecare postește cât poate. Biserica a făcut din post o regulă generală pentru toți, însă cei ce nu pot posti ca înfrânare de la hrană materială trebuie totuși să postească cel puțin spiritual, ca înfrânare de la gânduri necurate, cuvinte urâte și fapte rele. Bătrânii, bolnavii și copiii sunt scutiți de post, întrucât trupul lor este mai puțin rezistent. De pildă, Biserica ne învață că în primele trei zile din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști se mănâncă doar o singură dată în zi, după slujba de seară. Însă unii oameni nu pot posti până seara, pe când alții mai rezistenți mănâncă doar în a treia zi. Deci, intensitatea postului depinde de râvna și de rezistența fiecăruia. Oricum, trebuie evitate excesele: atât delăsarea spirituală prin nepostire, cât și epuizarea fizică prin nechibzuință”, spus PF Daniel în slujba de la început a Postului.

Postul este, întâi de toate, „o perioadă de eliberare de păcate și de patimi egoiste”, adică o perioadă de pocăință pentru tot ceea ce am făcut rău și, în același timp, este o perioadă de înviere și de luminare a sufletului prin rugăciune, prin sfintele slujbe, prin citirea Sfintelor Scripturi și ale Scrierilor Sfinților, prin spovedanie, dar mai ales prin împărtășire, pe care biserica o recomandă să fie primită, a mai spus PF Daniel.

Potrivit patriarhului Daniel, foarte adesea, din cauza lăcomiei sau a dependenței totale de hrană materială, omul devine un mecanism de consum. Biserica adresează oamenilor în postul de 40 de zile o chemare la despătimire.

„Cine nu poate posti material, pentru că este bolnav, poate, totuși, posti spiritual, în sensul că se înfrânează de la gânduri urâte, de la priviri pătimașe, de la vorbe care rănesc sau jignesc, care au în ele duh de stăpânire, duh de ceartă sau duh de slavă deșartă. Oricât am posti de mult, oricât ne-am ruga de mult, trebuie să ne gândim cu multă smerenie că sunt alții care se roagă mai mult decât noi, care sunt mai milostivi decât noi, mai curați decât noi. Numai dacă ne smerim sincer, ne sunt folositoare pocăința, rugăciunea și postul”, a mai spus patriarhul BOR.

Astfel, când postim nu trebuie să schimbăm doar felurile de mâncare, respectiv să înlocuim carnea și alte alimente de origine animală cu produse vegetale, ci și comportamentul. Schimbarea felului de a mânca trebuie să fie însoțită și de schimbarea atitudinilor oamenilor în viață, a relațiilor cu Dumnezeu, cu ceilalți și cu lumea materială.

Potrivit profeților, zilele de post nu erau bine plăcute lui Dumnezeu dacă cel ce postea nu avea milă de săraci, dacă-i asuprea sau dacă nu-i ajuta. Deci, postul trebuie însoțit de atitudini și fapte de dreptate și de milostenie, de pace și smerenie, a mai spus patriarhul.

„Eliberarea de păcate începe cu libertatea omului de a-și recunoaște păcatele, de a le mărturisi și de a cere lui Dumnezeu să i le ierte. De aceea, cel ce se poate pocăi, adică poate recunoaște păcatele și limitele sale, simte și nevoia de a cere iertarea lor sau eliberarea de ele. Cel ce dorește schimbarea în bine își manifestă libertatea interioară de-a ieși din propriul său egoism. În acest sens, cu adevărat liberi sunt numai oamenii pocăinței și ai smereniei, adică sfinții. Iar dacă suntem înrobiți de patimi, nu putem avea libertate deplină. Așadar, postim ca să putem iubi mai mult pe Dumnezeu și pe semeni”, a mai spus PF Daniel.

Învierea Domnului, numită și sărbătoarea Paștelui, este cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății, care a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

La câteva zile după intrarea solemnă în Ierusalim (de Florii), Mântuitorul a fost judecat și răstignit, a murit pe cruce și a fost pus în mormânt. După trei zile, a înviat din morți. Toată această succesiune de evenimente au avut loc în numai o săptămână, cea a Patimilor care precede Învierea.

Paștele este precedat de 40 de zile de post aspru, apoi o altă săptămână, a șaptea, cea a patimilor.

Un rol deosebit în determinarea și fixarea duratei Postului Mare l-a avut, probabil, numărul 40 care apare în Vechiul Testament de mai multe ori. Principalele evenimente care implică acest număr ar fi cele patruzeci de zile ale potopului, cele patruzeci de zile petrecute de Moise pe muntele Sinai, cele patruzeci de zile în care iscoadele evreilor au cercetat pământul Canaanului, în care aveau să intre, cele patruzeci de zile parcurse de Sfântul Prooroc Ilie spre a ajunge la muntele Hore, cele patruzeci de zile pe care Dumnezeu le pune înaintea poporului din Ninive, spre a se pocăi.

În Noul Testament există anumite pasaje-cheie unde se amintește de numărul de patruzeci de zile, cele patruzeci de zile petrecute de Mântuitor în pustiul Carantanie, cele patruzeci de zile de la Înviere și până la Înălțare, timp în care Mântuitorul le dă Sfinților Apostoli ultimele învățături.

Un ultim indiciu la fel de important ar fi cei patruzeci de ani petrecuți de poporul lui Israel în pustiu. Simbolismul acestei perioade este unul forte și reprezintă cu siguranță timpul în care Dumnezeu încearcă lealitatea fiilor lui Israel, în vederea renașterii unei noi generații fidele lui.
 

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×