Prezervativul este cel mai cunoscut mijloc de contracepție pentru românce

Redactor:
Mădălina Chițu
Prezervativul este cel mai cunoscut mijloc de contracepție pentru românce
Cele mai cunoscute mijloace de contracepție printre românce sunt prezervativul și pilula contraceptivă.

Cele mai cunoscute mijloace de contracepție printre românce suntprezervativul și pilula contraceptivă. Pe locul doi se aflăcontracepția de urgență, metoda calendarului și coitul întrerupt,iar pe locul trei, dispozitivul intrauterin, respectiv steriletul.Aceasta este concluzia unui studiu realizat de ISRA CenterMarketing Research pentru MSD, în România, pe un eșantion de 1.072de femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani. Cercetarea maiarată că aproape jumătate dintre respondenți sunt familiarizați cumijloacele moderne de contracepție: 48% dețin informații despreinelul vaginal, contraceptivele injectabile sunt cunoscute de 43%,plasturele contraceptiv – de 41% și spermicidele – de 32%. Pe dealtă parte, metoda calendarului este metoda contraceptivă cu celmai mare grad de satisfacție.

Cele mai importante criterii luate în considerare de femei înalegerea metodei contraceptive sunt: protecția împotriva sarcinilornedorite, ușurința în utilizare și gradul de satisfacție sexuală.Consumatoarele nu acordă mare importanță cantității de estrogenidin produsul contraceptiv pe care îl folosesc, impactul asuprasănătății nefiind unul dintre factorii de decizie cu maregreutate.

„Este îngrijorător faptul că femeile nu sunt foarte preocupatede sănătate când aleg metoda de contracepție. Nu foarte multă lumeștie că reacțiile adverse de tip cheaguri de sânge, hipertensiune,dureri de cap etc sunt date de estrogeni. De fapt, evoluțiametodelor de contracepție urmărește reducerea cantității deestrogeni pentru a diminua riscul potențialelor efecte adverse.Medicul ginecolog este în măsură să recomande contraceptivulpotrivit pentru fiecare caz în parte, în funcție de starea generalăde sănătate și istoricul medical”, a declarat dr. RuxandraDumitrescu de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, dinBucurești.

Inchide