Produsele de curățat cresc riscul de boli respiratorii la bebeluși

Redactor:
Mădălina Chițu
Produsele de curățat cresc riscul de boli respiratorii la bebeluși
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol trag un semnal de alarmă pentru viitoarele mămici: folosirea unor produse de curățat neadecvate în timpul sarcinii poate avea repercusiuni grave asupra fătului, inducând serioase probleme respiratorii încă de la naștere

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol trag un semnal dealarmă pentru viitoarele mămici: folosirea unor produse de curățatneadecvate în timpul sarcinii poate avea repercusiuni grave asuprafătului, inducând serioase probleme respiratorii încă de lanaștere. Studiul efectuat de oamenii de știință pe un eșantion de14.000 de copii din peste 7 000 de familii a raportat o legăturăstrânsă între expunerea prenatală și problemele respiratorii.

Astfel, copiii expuși la diferite substanțe sunt de două ori maipredispuși la afecțiuni respiratorii care pot degenera în astm.Doctorul pediatru Ana Culcer, șeful Secției de Neonatologie de laSpitalul Municipal București, comentează acest studiu și ne oferăcâteva sfaturi despre cum ne putem proteja copiii chiar dinainte denaștere. „Produsele de curățat sunt în general destul de greu desuportat de către bebeluși și copii. O parte dintre ingredientelepe care le conțin pot crea reale probleme bebelușilor, începând cucele respiratorii și ajungând la alte afecțiuni destul de serioase.Una dintre cele mai nocive substanțe conținute de produsele decurățat este hipocloritul de sodiu care are un efect iritant atâtla nivel respirator, cât și la nivel cutanat”, explică dr. AnaCulcer, medic pediatru. Potrivit specialistului, copiii pot fiafectați de vapori chiar într-o scurtă perioadă de expunere, deaceea este esențial să acordăm o atenție sporită produselor pe carele alegem în timpul sarcinii și după nașterea copiilor.

În cadrul studiului s-a constatat că uzul frecvent și încantităþi ridicate al unuia sau mai multora dintre aceste produseîi afectează într-adevăr pe copiii nenăscuți, iar persistențafolosirii lor și după naștere crește riscul apariției acestorprobleme respiratorii.

Inchide