Protejează-ți ochii de ultraviolete. Cum îți alegi ochelarii potriviți

Protejează-ți ochii de ultraviolete. Cum îți alegi ochelarii potriviți
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 08:59

Purtați ochelari de soare mai ales între orele 11 și 16, cândrazele soarelul sunt extrem de nocive, recomandă mediciioftalmologi. „Retina este cea care are de suferit din cauzaultravioletelor, iar riscul apariției arsurilor de retină estedestul de ridicat”, avertizează prof. dr. Monica Pop, medicoftalmolog, director al Spitalului de Oftalmologie dinBucurești.

Potrivit specialiștilor, lentilele ochelarilor trebuie alese înfuncție de nevoile fiecărui purtător. Astfel, ochelarii cu lentilede culoare neagră sau gri închis sunt recomandați atunci când stațila soare, deoarece acest tip de lentilă distorsionează obiecteleîndepărtate.

Cea mai bună percepție la distanță o au lentilele galbene șiportocalii, motiv pentru care acestea sunt recomandateconducătorilor auto doar în cazuri extreme de ceață, la drum întinssau pe timp de noapte. Dacă soarele este puternic, acest tip delentile nu sunt recomandate. Ideale sunt lentilele de culoareverde, deoarece sunt odihnitoare. Ochelarii cu lentile de culoareportocalie sunt recomandate persoanelor care sunt conducători autoprofesioniști. În același timp, îmbunătățirea percepției pe timp deceață sau ploaie poate fi realizată și cu ochelarii de soare culentile în nuanțe de albastru.

Cum să citești corect filtrul de protecție

În plus, specialiștii spun că ochelarii de soare au filtre deintensități diferite, asemănătoare factorului de protecție UV,întâlnit în cazul produselor de protecție solară. Pentru ochelariexistă patru intensități, notate de la 1 la 4. Prima este recomandăpentru interior, cea de-a doua intensitate este una medie, a treiaeste recomandată pentru plajă sau zona montană, iar ultimaintensitate poate fi folosită doar de populația care locuiește la oaltitudine mult mai ridicată decât cea la care este situatăRomânia.

Medicii oftalmologi atrag atenția că o pereche de ochelaricumpărată din talcioc sau de la tarabă, de proastă calitate,afectează vederea, odată cu înaintarea în vârstă. Dar pentru căbugetele sunt din ce în ce mai mici, prof. dr. Monica Pop spune căorice tip de ochelari de soare este bine de purtat decât deloc.”Aceștia oferă protecție mai mică, dar sunt mai buni decât nimic.Pentru pacienții care au deja probleme cu vederea le recomand să nurenunțe la ochelarii de vedere. Aceștia pot fi tratați cu diferitenuanțe, transformându-se astfel în ochelari de soare adaptaținevoilor lor”, spune prof. dr. Pop.

Persoanele care au ochii deschiși la culoare trebuie să acodemai multă atenție razelor ultraviolete, deoarece sunt maisensibile. Astfel, riscul apariției problemelor de vedere estedestul de mare. Mai mult, efectele pe termen scurt ale expuneriiexcesive la ultraviolete se pot manifesta prin apariția arsurilorcorneene. Prețul unei perechi de ochelari de bună calitate variazăîntre 90 și 1.300 de lei.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...