PROTESTE BUCUREȘTI. Povestea FOTOGRAFIEI care a EMOȚIONAT ROMÂNIA. Ioana, fotograful amator care a făcut-o: Mă atrăgea ca un magnet

Redactor:
Alexandra Pele
MĂREȘTE CA SĂ VEZI DE CE. Ea este tânăra care a făcut...

Imaginea copilului care îi întinde un balon în formă de inimă unui jandarm a strâns 9.000 de Like-uri pe Facebook și a devenit viral în rândul internauților. Fotografia a fost realizată de Ioana Moldovan, fotograf amator, în Piața Universității. Tânăra, în vârstă de 31 de ani a povestit pentru gândul cum a ajuns să „tragă” acel cadru.

Foto: Ioana Moldovan

„Eram pe spațiul verde din fața Teatrului Național și l-am văzut pe acel băiețel apropiindu-se de cordonul de jandarmi, cu balonul în mână. Am țâșnit imediat încolo”, povestește Moldovan, care a realizat peste 500 de fotografii de la protestele din Piața Universității, 66 dintre ele fiind publicate pe blogul personal și pe contul de Facebook.

Deși lucrează în Marketing și nu a mai participat până acum la astfel de mișcări de stadă, Ioana spune că s-a apucat serios de fotografie în urmă cu șase-șapte ani. A fost autodidactă. Urmărea fotografiile unor profesioniști celebri și în timpul liber lucra la propriile proiecte, în general documenarea poveștilor de viață a unor comunități deosebite. Protestele i s-au părut un subiect promițător. A evaluat riscurile și a decis să se alăture zecilor de fotografi care au ieșit în piață.

Foto: Ioana Moldovan

Pe copil l-a surprins în a șaptea zi de proteste, pe 19 ianuarie. „Am ajuns în dreptul băiețelului și am așteptat să văd ce face. Inițial a încercat să-i dea balonul unui alt jandarm, dar acesta s-a arătat foarte reticent și nu a vrut să-l ia”, își amintește aceasta.

Într-un final, tatăl copilului l-a îndrumat către un alt jandarm, iar băiețelul i-a înmânat și lui balonul în formă de inimă. De data aceasta nu a mai fost refuzat, iar jandarmul și-a prins balonul de scut, după cum se poate vedea într-o altă fotografie realizată de Ioana Moldovan.

„La proteste, atmosfera a fost în general calmă. Înainte de a se da ordinul de intrare în forță, oamenii erau liniștiți. Mai erau persoane agresive și printre protestatari”, își amintește fotografa.

Foto: Ioana Moldovan

Cu toate că nu a fost pe stradă duminica trecută, pe 15 ianuarie, ziua în care s-au înregistrat cele mai multe violențe, tânăra își amintește că a trecut printr-un moment mai tensionat.

„Când s-a dat ordinul de intrare în forță și mi-am dat seama că sunt prinsă într-un loc foarte strâmt, am luat-o la fugă. Am fugit până la fântâna de la Arhitectură. Când m-am uitat în spate pentru o fracține de secundă, am văzut marea de jandarmi care înaintau în viteză. Lumea ocolea fântâna. Era înghesuială mare, așa că am sărit în fântână”, povestește ea.

Foto: Ioana Moldovan

Tânăra recunoaște că uneori nu se gândește la riscuri. Așa a ajuns să surprindă și momente mai puțin pașnice, precum conflictele între jandarmi și protestatari. „Atunci când vedeam că se întâmplă ceva, trebuia să merg. Mă atrăgea ca un magnet”, mărturisește.

Foto: Ioana Moldovan

Octav Ganea, pe de altă parte, este fotojurnalist de profesie. Lucrează la Mediafax și s-a aflat în Piața Universității încă din prima zi de proteste. „În medie, am stat cam nouă ore în fiecare seară”, povestește acesta.

În tot timpul ăsta a făcut mii de fotografii dar îi e greu să aleagă o fotografie reprezentativă pentru că, în opinia sa, cea mai bună imagine asupra evenimentelor din piață ți-o poți face doar dacă le vezi pe toate.

„În ansamblu pot să spun că fotografiile pe care le-am trimis de acolo au acoperit reprezentativ evenimentul, de la intervenția jandarmilor, la huliganismul unor protestatari”, declară Ganea pentru gândul.

Foto: Octav Ganea

Cu legitimația de presă la vedere și o mască de gaze în rucsacul de 10 de kilograme cu aparatură pe care îl cară zi e zi în spate, Octav a căutat să prindă fiecare mișcare a protestatarilor, dar și a jandarmilor. „Să fotografiezi un astfel de eveniment nu e deloc dificil dacă rămâi foarte concentrat și atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Experiența contează și ea”, spune fotoreporterul.

Foto: Octav Ganea

Cu toate că a participat la nenumărate proteste, crede că acesta a fost cel mai violent: „Este extrem de neplăcut să te trezești între tunurile de apă ale jandarmilor și baricadele ridicate de huligani”.

În toate aceste zile a tras mii de cadre, însă la redacție a trimis cam 50 de fotografii în fiecare zi. „Cel mai mulțumit am fost de faptul că am avut viteză de reacție. Am reușit să trimit în timp real imagini din piață”, spune Ganea, 26 de ani.

Foto: Octav Ganea // Doi tineri au fost surprinși îmbățișându-se, duminică seară, în mijlocul jandarmilor, în timpul protestelor și incidentelor violente care au avut loc în Piața Universității. Citiți mai multe despre această imagine AICI

Cât despre experiența zilelor petrecute în frig, încheie într-o notă jovială. „Mișcările de forțe ne-au obligat să alergăm dintr-o parte-n alta. Au ajutat și bolovanii aruncați de colo-colo așa că ne-am mai încălzit din când în când”, conchide fotograful.

Foto: Octav Ganea

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cod Rutier 2021. Amendă nouă de 725 de lei. Atenție, șoferi! Ce nu mai aveți...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide