• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

„Racheta” minusculă care ar putea îndeplini misiuni în interiorul corpului uman

Lumea științifico-fantastică ar putea deveni realitate odată cu dezvoltarea tehonologiilor la nivel nanometric.

Filmele SF ar putea deveni realitate odată cu dezvoltarea tehonologiilor la nivel nanometric, care să permită unei rachete de dimensiuni microscopice să circule în interiorul corpului uman, scrie Daily Mail.

Asemenea navei Proteus din „Călătoria fantastică”, care călătorea prin vasele de sânge ale unui om, o rachetă de dimensiuni nanometrice ar putea întreprinde misiuni medicale în interiorul corpului uman. Cercetătorii de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, au pus bazele tehnologiei salvatoare de vieți.

„Credem că acesta ar fi primul motor funcțional și realist creat la dimensiuni nanometrice. Racheta la scară nanometrică a fost construită după unui design simplu, pe bază de polimeri, conținând molecule de formă sferică, goale în interior”, a explicat profesorul Jan van Hest, cel care a condus cercetarea.

„Încărcând aceste dispozitive de dimensiuni nanometrice cu diverse substanțe, putem da un scop practic invenției, cum ar fi administrarea unui tratament”, a adăugat specialistul.

Nanoparticulele sunt de zece ori mai mici decât o bacterie si folosesc apă oxigenată pe post de combustibil, cu ajutorul platinei, care o descompune în apă și oxigen, furnizând energia.

Totuși, până tehnologia va putea fi aplicată, oamenii de știință trebuie să mai pună la punct câteva detalii de funcționare a mecanismului. În primul rând, apa oxigenată se epuizează, iar rachetele trebuie să fie realimentate automat, ceea ce nu este benefic organismului uman. În al doilea rând, cercetătorii trebuie să găsească o metodă eficientă de dirijare a traiectoriei acestor particule.

Inchide