Realizare excepțională: ce reprezintă această imagine

Redactor:
Corina Vârlan
Realizare excepțională: ce reprezintă această imagine
Doamnelor și domnilor, vă prezentăm viitorul!

Cea mai mică mașină din lume, care se poate propulsa singură prin pulsuri electrice, a fost creată de către un grup de cercetători din Olanda, informează CNN.

Vehiculul alimentat electric, care are mărimea unei molecule, este alcătuit dintr-un șasiu și patru roți și este de un miliard de ori mai mic decât o mașină obișnuită.

Prima sa „călătorie” a fost realizată pe o distanță de șase nanometri, pentru deplasarea sa fiind necesari 500 de milivolți de energie pentru fiecare jumătate de rotație a roților.

Mașina reprezintă, pentru cercetători, un pas important pentru înțelegerea nanotehnologiei, știința de a manipula materie la scară moleculară, pentru că demonstrază faptul că moleculele pot absorbi energie electrică externă și o pot transforma apoi în mișcare.

„Pentru a construi nanotehnologia viitorului, cum ar fi nanoroboții, mașiniile și transportoarele, este nevoie de ceva care să le alimenteze. Există o mare dorință de a crea motoare la o astfel de scară”, spune Ben Feringa, profesor de chimie organică la Universitatea Groningen și unul dintre cei care a participat la cercetare.

„Există multe sisteme la această scară, construite din diferite materiale, dar aceasta este, din câte putem spune noi, prima oară când un nanomotor a fost folosit pentru a propulsa ceva”, a mai explicat Feringa.

Combustibilul, în acest caz, a provenit de la un aparat special care acționează ca un electrod permițând electricității să treacă de la vârful său până la suprafața de sub el, explică cercetătorul olandez.

„Atunci când există o moleculă, curentul trece prin ea și electricitatea stimulează motorul care face mașina să meargă înainte”, spune Feringa.

Descoperirea îi va ajuta, de asemenea, pe oamenii de știință să recreeze roboții moleculari din natură. „În celulele vii există o gamă largă de motoare moleculare care sunt implicate în aproape toate procesele biologice importante, cum ar fi diviziunea celulară și mobilitatea mușchilor noștri”, explică Feringa.

Cel mai mic motor sintetic din lume a fost creat, în 2003, de către Alex Zettl, profesor de fizică în cadrul Universității din California, în timp ce prima nanomașină, fără motor, a fost construită, în 2005, de către James Tour.

„Echipa trebuie felicitată pentru munca excelentă”, a declarat Tour, profesor de chimie al Universității Rice din Texas, SUA.

În cadrul lucrărilor de dezvoltare a celei mai mici mașini din lume au mai participat și câțiva oameni de știință elvețieni de la laboratoarele de cercetare Empa.

Inchide