• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Regina MARIA a României, împărăteasa tuturor ROMÂNILOR. Povestea fascinantă a REGINEI-SOLDAT

Poate unul dintre mai îndrăgite personaje din istoria României, Regina Maria, supranumită „Regina - soldat" și „Mama tuturor", datorită curajului de care a dat dovadă în Primul Război Mondial, a jucat un rol cheie în recunoașterea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 de către marile puteri ale lumii.

Căsătorită de la numai 17 ani cu principele Ferdinand I, moștenitorul tronului României (căsătoria a avut loc în 10 ianuarie 1893), Maria de România, născută  Marie Alexandra Victoria de Edinburgh și Saxa-Coburg-Gotha, fiica principelui Alfred al Marii Britanii, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, era o fire îndrăzneață și curajoasă.

În timpul Războiului din Balcani (1912 – 1913), principesa Maria a reușit să îl convină pe Regele Carol I să o lase să organizeze o tabără pentru ajutorarea soldaților aflați în război, în apropiere de Sofia, care erau afectați de holera izbucnită în iulie 1913.

Devenită Regina Maria a României, în 1914, după moartea Regelui Carol I și încoronarea lui Ferdinand, aceasta a fost un sfătuitor de bază al soțului ei, care o consulta în treburile legate de stat. După intrarea României în Primul Război Mondial, Regina Maria a organizat, printre altele, spitale de campanie pentru tratarea soldaților răniți pe front și mai apoi a bolnavilor de tifos, a înființat un serviciu de ambulanță și a reușit să obțină donații, prin cunoștințele sale din străinătate, pentru ajutorarea militarilor români de pe front. Purtând haine de soră medicală, s-a implicat activ în ajutorarea acestora, cărora le aducea și mici daruri pentru a le alina suferința. În schimb, unii dintre ei nutreau să o vadă „împărăteasa tuturor românilor”.

Emoționantă în acest sens este mărturia ei din 30 august/12 septembrie 1916, din „Jurnal de război. 1916-1917″, publicat la Editura Humanitas în 2014, într-o ediție îngrijită de istoricul Lucian Boia, și care cuprinde însemnările ei din anii respectivi:

CITEȘTE CONTINUAREA PE DESCOPERĂ.RO

Citește și:

Regina Maria a României, ”Regina soldat” care a ajuns să fie marginalizată de propriul fiu

Momentul în care regina Maria a intrat în sufletul și în istoria românilor. Avea doar 17 ani

Viața zbuciumată a celei mai frumoase Prințese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori și a sfârșit la mănăstire

Foto: Muzeul Național Cotroceni    

×
Inchide