Regizorul Lars von Trier a fost declarat persona non grata la Festivalul de Film de la Cannes după ce a spus că îl „simpatizează” pe Hitler

Redactor:
Raluca Ion
Regizorul Lars von Trier a fost declarat persona non grata la Festivalul de Film de la Cannes după ce a spus că îl „simpatizează” pe Hitler
Întrunit într-o ședință de urgență, consiliul de conducere al festivalului de la Cannes a calificat declarațiile regizorului danez drept inacceptabile

Regizorul Lars von Trier a fost declarat persona non grata laFestivalul de Film de la Cannes după ce a spus că îl „simpatizează”pe Hitler și că Israelul „te scoate într-adevăr din sărite”.Întrunit într-o ședință de urgență, consiliul de conducere alfestivalului de la Cannes a calificat declarațiile regizoruluidanez drept „inacceptabile, intolerabile și contrare idealurilor deumanitate și generozitate care guvernează acest festival”.Organizatorii l-au declarat din acest moment pe Lars von Trierpersona non grata la Festivalul de Film de la Cannes. Potrivit BBC,filmul regizorului, „Meancholia”, va rămâne totuși în competițiadin acest an.

Regizorul Lars Von Trier a declarat miercuri, în conferința depresă prilejuită de proiecția peliculei „Melancholia”, că „îlînțelege pe Hitler”, chiar dacă acesta nu era un tip „cu adevăratcurajos”. Spusele lui au stârnit un val de nemulțumire. „Îl înțelegpe Hitler. Consider că a făcut lucruri rele, cu siguranță, însă potsă mi-l imaginez așezat pe scaun în buncărul lui, la sfârșit”, aspus cineastul danez. „Spun doar că îl înțeleg ca om. Nu era cuadevărat un tip curajos, însă înțeleg multe lucruri dinpersonalitatea lui și îl simpatizez puțin. Însă, bineînțeles, nusunt pentru declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, nu suntcontra evreilor”, a adăugat Lars Von Trier, care a rămas fidelreputației sale de cineast provocator.

„Bineînțeles că sunt alături de evrei, dar nu prea mult, pentrucă Israelul te scoate într-adevăr din sărite”, a continuatregizorul danez, în fața unei asistențe împărțite între râsete șităceri jenate.
Alături de el, principala actriță din film, Kirsten Dunst, evidentjenată de comentariile regizorului danez, a murmurat la un momentdat „Oh my God!” („O, Dumnezeule!”), întorcându-se spre parteneraei din film, actrița franceză Charlotte Gainsbourg, al cărei tată,Serge Gainsbourg, era evreu de origine rusă.
Lars Von Trier a făcut aceste comentarii în timp ce a răspuns uneiîntrebări a jurnaliștilor despre originile sale germane, pe carele-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar și înlegătură cu declarațiile lui recente pentru o revistă daneză,referitoare la „gustul său pentru estetica nazistă”.

„Ceea ce vreau să spun cu aceste cuvinte este faptul că îmiplace cu adevărat foarte mult Speer (Albert Speer, arhitectul luiHitler, n.r.)”, a adăugat cineastul danez. „Îmi place mult AlbertSpeer. Chiar dacă el nu a fost una dintre cele mai bune creații alelui Dumnezeu, el a avut acel talent pe care a putut să îl exerseze”în timpul regimului nazist, a adăugat Lars Von Trier. El și-aîncheiat afirmațiile stânjenit și râzând cu stângăcie: „Ok, sunt unnazist”. Ulterior, Lars von Trier a revenit cu o declarație depresă. „Nu sunt nici antisemit, nici rasist în vreun fel, nicinazist”.

Florin Badescu, [email protected]

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide