REPARTIZARE LICEE 2011. Secretul succesului la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați – liceul unde ultimul intrat are media 9,39

REPARTIZARE LICEE 2011. Secretul succesului la Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați - liceul unde ultimul intrat are media 9,39
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 18:47

Colegiul Național „VasileAlecsandri” din Galați figurează în topul „primelor zece licee din țară”, ultima medie de admitere dinacest an fiind 9,39. Colegiul numără 72 de cadre didactice șiaproximativ 1.100 de elevi. Pe lângă ciclul liceal, unitateagălățeană de învățământ are și ciclu gimnazial, iar pentruca un absolvent de ciclu primar să devină elev la „Alecsandri”trebuie să susțină un test de departajare la sfârșitul clasei aIV-a.

Doar unul din treicandidați ajunge astfel să facă gimnaziul la acestcolegiu. Directorul Vasile Ciuchină crede că „elevii auparte de repere” și „sunt orientați spre ceea ce vor să realizeze”mult mai devreme decât alți tineri de vârsta lor care frecventeazăcursurile unei școli diferite. ” Copiii noștri sunt în general bineorientați, ei știu din timp unde vor să ajungă. Dacă, la altelicee, elevii nu știu ce au de gând să facă mai departe nici înclasele a XI-a sau a XII-a, cei de la Vasile Alecsandri sunthotărâți încă din clasa a IX-a, știu foarte bine ce facultate vorsă urmeze și apoi fac toate eforturile pentru a-și îndeplini scopulpropus”, a explicat acesta pentru gândul.

Elevul care a obținut scorul perfect laolimpiada națională de matematică

Avem olimpici la toatedisciplinele. În fiecare an, 80 la sută din lotul de elevicare reprezintă județul la olimpiadele naționale provin din liceulnostru”, spune și secretara șefă a liceului, Domnica Gâscă.Dan Dănăilă, de exemplu, a terminat clasa a XI-a,a câștigat Premiului I și al medalia de aur la olimpiada naționalăde matematică, s-a calificat în lotul final la BalcaniadaSeniorilor și, de cinci ani încoace, se întoarce de la concursuridoar cu medalii de aur. Anul acesta a obținut la olimpiadanațională de matematică maximum de puncte, adică 28 din 28posibile.

Mihai Răcoreanu,un adolescent cu plete, în vârstă de 18 ani, pasionat de chitarăelectrică și muzică rock, s-a întors în 2011 cu medalia de argintdin Suedia, acolo unde a participat la Olimpiada Internațională deȘtiințe a Uniunii Europene. „Îmi place să tratez tot ce fac prinprisma unei judecăți obiective, să nu iau lucrurile de-a gata, săevit prejudecățile. Adun mai multe opinii și încerc să fac singuralegerea. În plus, încerc să-i determin pe oameni să gândeascăaltfel. Originalitatea face lumea să se miște. Ca exemplu, de 1Martie, le-am oferit colegelor un altfel de mărțișor, o minge deping-pong inscripționată cu o formulă de fizică”, declara recentelevul pentru un ziar local.

Părinții, sunați la fiecare douăsăptămâni de diriginți

Elevii gălățeni poartă uniformăalbastră, iar din ținută nu lipsește cravata, insigna cu numele lorși însemnele liceului. Potrivit directorului Ciuchină, regulile deordine interioară sunt „destul de stricte”, iar colaborarea cupărinții e unul dintre secretele reușitelor pe care le auelevii.

„Avem o bună colaborare cufamiliile elevilor, e ca un parteneriat, o dată la cel multdouă săptămâni diriginții îi contactează telefonic pe părinți șiorganizează frecvent ședințe„, a declarat Ciuchină. Decurând, unitatea școlară și-a creat și un cont de Facebook, unde administratorii au postat fotografii,lista cu profesorii care predau în unitatea de învățământ, precumși alte informații utile. Colegiulorganizează și activități extrașcolare esențiale pentru cei carevor să aplice la o universitate în străinătate.

„Sunt organizate foarte multeactivități de voluntariat, în urma cărora participanților le suntrecunoscute meritele prin diplome eliberate de inspectoratuljudețean și care contează foarte mult la dosarul de înscriere launiversitățile din străinătate la care mulți elevi ai liceuluiaplică”, a adăugat secretara șefă a colegiului. Sunt organizateexpoziții cu lucrările personale ale elevilor, spectacolele, dar șitârguri, în cadrul cărora elevii vând obiecte artizanale, iar baniiobținuți sunt apoi donați copiilor de la orfelinat.

CITEȘTE ȘI: REPARTIZARE LICEE 2011. Topzece licee din țară, după ultima medie deadmitere

Profesorul care vine duminica la școalădacă un elev are nevoie de el

Profesorii de la „Alecsandri” nuprimesc prime sau alte bonusuri datorită rezultatelor de excepțiepe care elevii lor le obțin. Atunci când le vine rândul, ei sunteligibili pentru „gradația de merit în învățământ”, o distincțiecare se acordă prin concurs și care reprezintă 25 la sută dinsalariul de bază. Pentru a beneficia de aceasta ca profesor, nu esuficient să ai doar elevi cu rezultate deosebite, ci trebuie săîndeplinești mai multe criterii stipulate în metodologia deacordare a acesteia. Celor mai mulți dintre profesorii de aici nule pasă de remunerații, spune directorul colegiului.

De exemplu, profesorul dematematică Constantin Ursu, cel care a pregătit zeci de elevipentru olimpiadele naționale și internaționale, vine vineridupă-amiază și sâmbăta la școală pentru a face gratuit pregătire cucei pasionați de această disciplină. „Dacă un singur elevi-o cere, domnul profesor Ursu vine și duminica la liceu pentru apreda sau pentru a discuta probleme cu un grad ridicat dedificultate”, afirmă Vasile Ciuchină, directorul ColegiuluiNațional „Vasile Alecsandri” din Galați. Dreptrecunoștință, un fost elev, în prezent doctor în matematică, i-adedicat fostului profesor teza de doctorat susținută în Olanda șicotată „summa cum laude”.

Foști elevi ai școlii din Galați: de laTemistocle Popa la doctoranzi la Harvard

Compozitorul Temistocle Popa a fostelev al prestigiosului liceu, înainte de a fi student alConservatorul din București (1935). Și Aurel Manolache, cel care ainițiat în 2001 Festivalul Mamaia Copiilor și care a fost directoral Teatrului Fantasio din Constanța aproape trei decenii (1969 -1995), s-a format pe băncile liceului de pe strada NicolaeBălcescu. Alți foști absolvenți ai liceului „de elită” s-au dedicatcarierei universitare, actualmente predând la Facultatea deMatematică a Universității din București, la Politehnică sauMedicină. Un reprezentant al „generației tinere de absolvenți” (din2001), Mihai Manea, este în prezent cadru didactic al Universitățiidin Boston și a terminat cu brio doctoratul la Harvard.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...