Rețelele de socializare ar putea modifica creierul omului. STUDIU

Redactor:
Gândul
Rețelele de socializare ar putea modifica creierul omului. STUDIU
Site-urile de socializare ar putea modifica creierul omului, nu doar viața lui socială

Site-urile de socializare ar putea modifica creierul omului, nu doar viața lui socială. Un studiu publicat recent de Societatea de Științe Biologice din Marea Britanie demonstrează că există o legătură între numărul de prieteni de pe Facebook al unei persoane și mărimea anumitor parți ale creierului acesteia, informează BBC.
Nu este însă clar dacă utilizarea rețelelor sociale dezvoltă materia cenușie sau dacă doar persoanele cu o anumită structură a creierului sunt bune la a-și face prieteni. Și asta pentru că anumite zone ale creierului au rol în interacțiunea socială, memorie sau dezvoltarea autismului.

125 de studenți, luați la întrebări

Lucrarea a fost publicată în Jurnalul Științific al Societății de Științe Biologice RoYal Society B Biological Sciences, cercetătorii studiind imaginile tridimensionale ale creierelor a 125 de studenți de la diverse universități din Londra. Ei au numărat câți prieteni avea pe Facebook fiecare student în parte, evaluând în același timp și mărimea grupului lor de prieteni din viața reală. Astfel, s-a stabilit o strânsă legătură între numărul de prieteni de pe Facebook al unui om și cantitatea de materie cenușie din anumite zone ale creierului său.

„Nu putem nega omniprezența internetului, nici impactul acestuia în viețile noastre, cu toate că înțelegem prea puțin din acțiunile pe care le are asupra creierului nostru, despre care știm că este superficial și că se poate schimba în timp”, a spus John Williams, liderul Asociației de Neuroștiință și sănătate mintală.
Studiul a mai arătat și că numărul prietenilor de pe Facebook cu care un utilizator a păstrat legătura se reflectă în numărul prietenilor din viața reală. „Am descoperit că unele regiuni ale creierului uman au legături cu numărul pe prieteni pe care îi avem, fie pe doar pe Facebook, fie în viața reală. Întrebarea care se pune acum este dacă aceste trăsături se schimbă în timp. Răspunsul la această întrebare ne va ajuta să ne dăm seama dacă internetul ne schimbă într-adevăr creierul sau nu”, a spus doctorul Ryota Kanai, unul dintre cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra (UCL).

Incertitudinile rămân

Voluntarii au fost întrebați lucruri legate de numărul de contacte din agenda lor telefonică, numărul de prieteni cu care au ținut legătura din școală, până la facultate, câți oameni ar invita la o petrecere pe care ar da-o, câți prieteni au pe Facebook. Răspunsurile lor au condus la o estimare legată de dimensiunea cercului lor social. Profesorul Geraint Rees, de la UCL, cel care a condus cercetarea, spune că este prea puțin deocamdată pentru a înțelege exact impactul rețelelor sociale asupra creierului uman.”Studiul nostru ne va ajuta să începem să înțelegem cum sunt mediate interacțiunile noastre cu lumea prin intermediul rețelelor sociale. Asta ne va permite să începem să ne punem întrebări inteligente despre relația dintre internet și creierul uman”, a declarat el.
Facebook, cel mai popular site de socializare din lume are mai mult de 800 de milioane de utilizatori active în toată lumea. Site-ul permite oamenilor să interacționeze cu grupuri de prieteni care variază ca mărime, de la câțiva oameni, la câteva mii.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
ATENȚIE! Când avem voie să facem nunți în 2021. Pandemia de covid-19 iar ne dă...
Secretul lui Mary din „Războiul Depozitelor” a ieșit la iveală. E uluitor cine se afla...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide